E.S. Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, interviu eveniment la DefenseRomania. „Sprijinul României nu va fi uitat. Ucraina trebuie să învingă”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România. Photo source: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România. Photo source: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
DefenseRomania va difuza azi, 07.02.2024, un interviu eveniment, cu Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România.  

Interviul acordat de E.S. Ihor Prokopchuk, în cadrul unei ediții speciale a podcastului Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan, difuzat săptămânal de DefenseRomania, poate fi urmărit începând cu ora 17:00.

Emisiunea va fi transmisă pe toate canalele platformei, www.DefenseRomania.ro, YouTube sau Facebook.

În cadrul interviului vor fi abordate diferite teme de interes regional și global. Excelența Sa Ihor Prokopchuk va discuta la DefenseRomania despre situația din Ucraina, la aproape doi ani de la începerea invaziei ilegale și neprovocate pe scară largă, în 24 februarie 2022. 

Un război care nu a început însă în februarie 2022, ci în februarie 2014, odată cu ocuparea Crimeei și ulterior anexarea ei ilegală. 

Pe lângă aceste aspecte, vor fi abordate și subiecte de actualitate zilnică, precum situația ajutorului militar american, subiect de negociere între Congresul SUA, între democrați și republicani, dar și victoria ce a demonstrat o unitate europeană prin votul în unanimitate cu privire la ajutorul UE, în următorii patru ani, pentru Ucraina, ajutor ce se ridică la 50 de miliarde de euro.

E.S. Ihor Prokopchuk va face o analiză și a relațiilor bilaterale dintre România și Ucraina, relații care după invadarea Ucrainei nu doar că s-au betonat și consolidat, ci au trecut la următorul nivel de parteneriat. Ambasadorul Ucrainei își exprimă în acest sens recunoștința pentru România și poporul român în ceea ce privește susținerea Ucrainei în fața războiului declanșat de Rusia.

Nu va fi evitat nici subiectul sensibil al războiului hibrid, propaganda rusă și fake news, mai ales în contextul în care întreaga Europă se pregătește de alegeri europarlamentare, iar în multe alte state, inclusiv România sau SUA vor fi scrutine electorale cruciale. 

E.S. Ihor Prokopchuk va face și o analiză asupra perspectivei de integrare euro-atlantică a Ucrainei, un deziderat pe care armele ruse încearcă să-l oprească.

Cine e E.S. Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei în României. „Victoria Ucrainei, singura opțiune pentru poporul ucrainean, Europa și implicit România”

E.S. Ihor Prokopchuk s-a născut în 1968, în Ucraina. S-a alăturat serviciului diplomatic al Ucrainei în 1992, ocupând treptat toate pozițiile importante ale diplomației.

A mai reprezentat Ucraina ca  Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în perioada 2008-2010 în Republica Lituania,

Din mai 2022 este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România.

Vorbește fluent limba engleză, este căsătorit și are doi copii.

În data de 7 septembrie 2022 Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România Ihor Prokopchuk a prezentat scrisorile de acreditare Președintelui României Klaus Iohannis.

„Victoria Ucrainei în acest război reprezintă singura opțiune pentru Poporul Ucrainean și interesele pe termen lung ale întregii comunități democratice din Europa, inclusiv România”, a subliniat la vremea respectivă ambasadorul Ihor Prokopchuk, o declarație care e de actualitate și azi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel