E-Distributie a investit 500.000 de euro in centrale fotovoltaice cu solutii de stocare integrate
E-DISTRIBUȚIE A INVESTIT CIRCA 500.000 DE EURO ÎN CENTRALE FOTOVOLTAICE ȘI SOLUȚII DE STOCARE INSTALATE IN TREI STAȚII DE TRANSFORMARE, PENTRU CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE.
Centralele fotovoltaice asigură o producție anuală de peste 330 MWh și acoperă întregul necesar de consum pentru cele trei stații de transformare din Banat, Dobrogea și Muntenia. Proiectele oferă soluții integrate de generare și stocare a energiei regenerabile prin baterii de 100 kWh, crescând reziliența rețelei de distribuție. Cele trei stații alimentează cu energie electrică peste 23.000 de consumatori din 28 de localități.
- E-Distribuţie, operatorul de distribuție a energiei electrice parte a grupului Enel, a instalat sisteme integrate de producere și stocare a energiei regenerabileîn valoare de circa 500.000 de euro în trei stații de transformare din regiunile în care își desfășoară activitatea: Muntenia, Dobrogea și Banat. Cele trei centrale fotovoltaice au incluse baterii Li-Ion de 100 kWh pentru stocarea energiei, ducând la o mai mare reziliență a rețelei.
Compania de distribuție a montat în total 570 de panouri fotovoltaice de înaltă eficiență la stațiile Otopeni (județul Ilfov), Palas Sud (județul Constanța) și Oțelu Roșu (județul Caraș-Severin), cu o capacitate totală instalată de circa 260 KWh. Panourile fotovoltaice au fost instalate la sol și sunt operaționale de la începutul anului, contribuind la reducereaemisiilor de CO2.
„E-Distribuție accelerează procesele pentru a realiza o electrificare pe deplin sustenabilă, respectând în același timp mediul și resursele naturale”, a declaratMonica Hodor,directorul general al E-Distribuție.„Montarea sistemelor integrate de generare a energiei fotovoltaice și de stocare în cele trei stații de transformare îmbunătățește eficiența serviciului de distribuție prin reducerea consumului propriu tehnologic, echilibrând sarcinile electrice și asigurând reziliența rețelei. Aceste sisteme fac posibilă producția de energie curată, contribuind la obiectivele de mediu la nivel local și internațional”.
Fiecare dintre cele trei centrale fotovoltaice montate la stațiile de transformare 110/ 20 kV din județele Ilfov, Constanța și Caraș-Severin asigură o producție anuală de energie electrică de aproape 110 MWh.
Stația Otopeni alimentează cu energie electrică peste 12.000 de consumatori din București, Otopeni, Balotești, Măgura, Corbeanca, Mogoșoaia.Stațiile de transformare Palas Sud și Oțelu Roșu asigură serviciul de distribuție al energiei pentru peste 11.000 de consumatori din localitățile Constanța, Oțelu Roșu, Baia, Băuțar, Bucova, Rușchița, Caransebeș, Cireșa, Ciuta, Glimboca, Iaz, Lozna, Măgura, Mal, Marga, Maru, Obreja, Rusca, Valea Bistrei, Var, Voislova, Zăvoi.
Instalarea celor trei centrale fotovoltaice la stațiile de transformare este primul demers de acest fel la nivelul companiilorE-Distribuție și se înscrie în procesul de tranziție către un model de afaceri sustenabil.
„În următorii ani, ne propunem ca tot mai multe stații de transformare E-Distribuție să aibă montate astfel de centrale fotovoltaice care să acopere necesarul de consum, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și, implicit, să crească eficiența energetică’, a declaratMonica Hodor, directorul general al E-Distribuție.„În acest sens, vor fi depuse proiecte pentru finanțare inclusiv prin Fondul pentru Modernizare, pentru a accelera tranziția către o economie verde”.
Grupul Enel accelerează procesul de tranziție către un model de afaceri sustenabil prin dezvoltarea surselor regenerabile de energie și adoptarea principiilor economiei circulare în cadrul strategiei sale. În ultimii cinci ani, companiile E-Distribuție au reciclat aproximativ 17.000 de tone de deșeuri de echipamente – transformatoare, cabluri electrice, fier, baterii industriale, contoare, ulei uzat. Dintre acestea, peste 95% din volumele reciclate au revenit în economie sub formă de metale feroase, neferoase, plastic, lemn, sticlă etc.
E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia sunt companiile din cadrul grupului Enel în România care au ca activitate distribuția energiei electrice. Anual, acestea distribuie peste 15 TWh de energie electrică prinpeste 131.000 de km de rețea – linii electrice subterane și aeriene, de înaltă, medie și joasă tensiune -, prin intermediul a 286 stații de transformare și 24.315 posturi de transformare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News