Data publicării:

E bine să dormi imediat după ce ai mâncat?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se zice că e bine să te pui puţin în pat imediat după ce te-ai ridicat de la masă, "ca să se aşeze mâncarea mai bine." Dar este chiar atât de sănătos somnul sau leneveala de după prânz? 

Somnul după masă, cunoscut și sub denumirea de "siestă", este o practică comună în multe culturi și poate avea atât beneficii, cât și dezavantaje, în funcție de circumstanțe și stilul de viață al fiecărei persoane. Health News ne recomandă, mai degrabă, o plimbare scurtă decât un pui de somn.

Iată, totuşi, câteva beneficii ale somnului de după masă:

Refacere a energiei: Un scurt somn după masă poate ajuta la refacerea energiei și a atenției, mai ales dacă ai avut o noapte mai scurtă sau te simți obosit în timpul zilei.

Îmbunătățirea stării de spirit: Un somn de câteva minute (nu mai mult de o oră) după masă poate îmbunătăți starea de spirit și reduce oboseala psihică, ceea ce poate contribui la o bună dispoziție și concentrare.

Controlul nivelului de stres: Somnul după masă poate ajuta la relaxarea și reducerea nivelului de stres.

Dezavantaje

Tulburarea somnului de noapte: Dacă somnul după masă devine regulat și prelungit, acesta ar putea afecta calitatea somnului pe timpul nopții.

Ritm circadian perturbat: Dacă somnul după masă este excesiv sau are loc în momentul nepotrivit, poate perturba ritmul circadian natural al corpului și afecta somnul pe timpul nopții.

Sentimentul de amețeală: Unele persoane se simt amețite sau letargice după ce dorm după masă, ceea ce poate afecta productivitatea și starea generală.

Dacă decizi să dormi după masă, este important să respecți câteva principii pentru a evita impactul negativ asupra somnului de noapte!

Optează pentru un somn scurt de 20-30 de minute, pentru a evita intrarea în stadiile de somn profund (REM), care pot cauza senzația de letargie.

Alege momentul potrivit, de preferat în primele ore ale după-amiezii, pentru a nu interfera cu somnul de noapte.

Evită mesele copioase sau bogate în carbohidrați înainte de somnul după masă, deoarece acestea pot crește senzația de somnolență.

În concluzie, somnul după masă poate avea şi avantaje câtă vreme nu dormi cu orele şi nu mănânci alimente bogate în grăsimi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel