Data publicării:
DW: Politica românească a început să semene cu psihologia gay
Deutsche Welle susține că politica românească a început să semene, dintr-o dată, cu psihologia gay în care toată lumea ţine să-şi afirme deschis opţiunea, apreciind, totodată, că această "modă" a fost cel mai bun lucru din această campanie electorală.
Postul de radio german Deutsche Welle remarcă faptul că perioada în care "domina o cultură a discreției" a votantului s-a încheiat, în prezent creându-se "un val contrar, unul de transparenţă mobilizatoare".
Potrivit DW, votul românilor are un comportament similar celui manifestat recent de către șeful Apple care și-a declarat orientarea sexuală.
"Foarte multe persoane declară cum votează, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. Cineva observa că asistăm la o veritabilă modă. Radu Beligan declara pe un stadion că votează cu Victor Ponta. Andrei Pleşu l-a mustrat, anunţând ulterior că votează cu Klaus Iohannis. Gabriel Liiceanu, iritat de ironiile lui Pleşu la adresa firilor prea rigide, explica pe larg, cu un aer frondeur, că votează cu Monica Macovei pentru a intreţine "basmul democraţiei". Un om mai bine antrenat în gândirea politică, cum este Andrei Cornea, pleda, dimpotrivă, pentru o soluţie realistă, combătând subtil implicarea "basmului" în politică. În fine, Traian Băsescu ne înştiinţase de multă vreme că votează cu Elena Udrea şi că toţi ceilalţi candidaţi nu fac două parale. Dar, aşa cum vedem în fiecare zi, mulţi alţii anunţă la rândul lor cum vor vota, pledând insistent pentru o soluţie sau alta.
Citește și Andrei Pleșu: Oricine are dreptul să fie "băsist" sau "antibăsist"
Citește și Scrisoare incendiară către Pleșu: Cereți-vă scuze față de maestrul Beligan
Politica românească a început să semene, dintr-o dată, cu psihologia gay în care toată lumea ţine să-şi afirme deschis opţiunea, aşa cum a făcut recent Tim Cook, directorul general al companiei Apple. Într-o scrisoare publicată joi pe site-ul Bloomberg Bussinesweek afirma că este "mândru de a fi gay" şi că înţelege să iasă din discreţie pentru ca alţii ca el să se poată manifesta cu mai multă libertate şi dezinvoltură. La fel şi votul de la noi tinde să iasă din intimitate şi să înfrunte judecata negativă a celorlalţi sau ca să facă prozeliţi", scrie DW.
Mai mult, postul de radio german susține că, în România, "a spune cu cine votezi a devenit mai important decât votul", însă, în ansamblu, "moda votului declarat a fost cel mai bun lucru din această campanie electorală", deoarece, în lipsa unei înfruntări politicie adevărate, s-a asistat la acest "spectacol persuasiv".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News