DW, despre ruperea USL: S-a produs din plictiseală
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
victor ponta_crin antonescu
victor ponta_crin antonescu

Într-un articol dedicat evenimentelor recente de pe scena politică din România, Deutsche Welle consideră că ruperea USL s-a produs "din plictiseală", fiind vorba de altfel despre "o criză fără criză".

[caption id="attachment_432122" align="alignleft" width="284"] Sursa foto: radu-tudor.ro[/caption]

Horațiu Pepino, semnatarul articolului, apreciază că "paradoxal, USL îşi permite să se dividă, graţie succesului său", întrucât victoria Uniunii în alegerile din 2012 îi permite premierului Victor Ponta să asiste calm la trecerea liberalilor în Opoziție.

"O majoritate de 70% se poate divide fără urmări semnificative. În absenţa opoziţiei, o asemenea majoritate se rupe cel puţin din plictiseală. Speculaţiile legate de cine rupe alianţa şi cine este victima inocentă sunt complet inutile. De trei săptămâni liderii PSD şi PNL sunt atât de calmi, în ciuda unor mici iritări de expresie, încât aproape am crede că ruperea se face de comun acord. Asistăm aşadar la o criză fără criză, adică la o ruptură care pare să ţină de mecanica corpurilor prea grele", scrie DW în articolul ”USL s-a rupt din plictiseală".

Potrivit Deutsche Welle, ruperea USL va optimiza activitatea Parlamentului, afectată până acum de subdimensionarea Opoziției. "Ruperea USL va avea în orice caz ca efect o reechilibrare a scenei politice interne", mai scrie DW, care susține că mai devreme sau mai târziu această rupere s-ar fi produs.

"Lipsa de dramatism a acestei rupturi politice este legată şi de faptul că urmările imediate asupra guvernării vor fi nesemnificative", spune DW, după ce atrage atenția că Guvernul Ponta a dovedit că poate funcționa prea bine și fără liberali, în toată această perioadă de interimat la unele ministere.

În opinia DW, natura schimbărilor care vor precede ruperea USL a fost lămurită chiar de către liderul PNL, Crin Antonescu după întâlnirea de marţi cu preşedintele federal al Austriei, Heinz Fischer, pe care l-a asigurat că guvernul va rămâne stabil şi va continua să aplice acelaşi program.

"Este uşor de presupus că acelaşi mesaj a fost transmis şi celorlalţi parteneri occidentali de primă importanţă. El este cu atât mai semnificativ cu cât este emis de liberalii care pleacă şi nu de social-democraţii care rămân", își încheie analiza jurnalistul  Deutsche Welle.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel