Data publicării:
Duș dimineața sau seara? Cercetătorii au venit, în sfârșit, cu un răspuns
Dușul zilnic este un lucru mai controversat decât ați putea crede.
Dacă faci duș dimineața, sunt șanse să nu te gândești toată ziua la toată transpirația și murdăria acumulate în timpul nopții. Pe de altă parte, dacă faci duș în mod obișnuit seara, probabil că te gândești că nu te bagi în pat acoperit de murdăria din timpul zilei, potrivit IFL Science.
Deci, când este mai bine? Știința vine cu un răspuns!
Potrivit unui sondaj al Fundației pentru somn din 2022, 42% dintre adulții din SUA își încep ziua cu o baie sau un duș. Este semnificativ mai mult decât cei 25% care se spală chiar înainte de culcare și chiar îi umbrește pe cei 38% care raportează că au făcut duș sau baie doar la un moment dat seara.
„Fac duș dimineața ca să mă trezesc cu adevărat, să mă simt în viață”, a comentat dermatologul clinicii Cleveland, Alok Vij, în 2023. „Nu mă simt eu însumi dacă îmi încep ziua fără să am o față curată și proaspăt spălată”, a adăugat el.
Există motive biologice în spatele acestui boost de dimineață. Corpul tău se bazează pe anumite indicii pentru a-și regla ritmul circadian, iar un duș regulat poate servi ca un semnal că este timpul să te trezești și să devii mai alert. Efectul poate fi deosebit de puternic dacă optezi pentru un duș mai rece decât unul mai fierbinte. Acesta e benefic în orice moment al zilei, mai ales că apa mai rece poate declanșa organismul să elibereze neurotransmițători precum serotonina, cortizolul, dopamina și norepinefrina, care joacă roluri cruciale în reglarea emoțiilor și reducerea nivelului de stres.
Mai mult decât atât, un duș zilnic de dimineață – de orice durată și temperatură, atâta timp cât s-a încheiat cu până la 90 de secunde de apă rece – s-a demonstrat în cel puțin un studiu că reduce numărul de zile bolnave ale unei persoane cu aproape o treime. Mai mult, ajută la îmbunătățirea raportată a calității vieții și a nivelurilor de energie. A petrece un minut sau două sub dușul rece dimineața nu sună atât de distractiv – dar se pare că merită, deoarece „deși marea majoritate a participanților au raportat un grad variabil de disconfort în timpul expunerii la frig, faptul că 91% dintre participanți au raportat dorința de a continua o astfel de rutină […] este poate cel mai bun indiciu pentru sănătate sau muncă”, a raportat studiul.
Și apoi, desigur, există factorul ick. Pentru mulți dintre noi, un duș de dimineață înseamnă mai puțin despre a ne distruge biologia pentru a valorifica eficiența optimă la locul de muncă și mai mult despre a ne simți mai puțin ... murdari.
„Oamenii au tendința de a transpira noaptea”, a declarat Gary Goldenberg, un dermatolog din New York și profesor la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai, pentru New York Times în 2017. „Când te trezești dimineața, transpirația și bacteriile din cearșafuri stau acolo pe pielea ta.”, a adăugat el.
Există o altă activitate majoră pentru care avem tendința de a folosi un pat noaptea, a subliniat Goldenberg – și un duș rapid de dimineață este perfect „pentru a spăla murdăria și transpirația în care ai dormit toată noaptea”.
„Există atât de multe motive să faci duș dimineața”, a spus el.
Dușul seara
În ciuda faptului că este mai puțin popular, există destul de multe motive foarte bune pentru a face duș seara. Trebuie precizat și că există acea senzație de spălare a diferitelor uleiuri, poluanți și murdărie de bază care s-au acumulat pe piele de-a lungul zilei.
„Un duș ajută la spălarea toxinelor și a murdăriei, a toxinelor din mediu și a poluanților care ar putea avea un impact negativ asupra pielii”, a subliniat Vij. „Te ajută să intri în pat cu ardezie curată.”, a adăugat el.
Acest lucru este de două ori adevărat dacă faci mișcare după muncă sau îți petreci ziua în situații solicitante din punct de vedere fizic. Apoi, „evident că vrei să faci duș înainte de a merge la culcare”, a spus Goldenberg, „pentru că există multă transpirație – bacteriile pot provoca acnee […] Și miroase”.
În plus – și poate surprinzător, având în vedere faptul că ne mai trezim în cursul nopții – un duș de seară poate fi de fapt foarte benefic pentru igiena noastră de somn. Acest lucru este parțial din același motiv ca și aversele timpurii: acționează ca un marker circadian pentru a semnala corpului nostru să înceapă să se relaxeze pentru ziua respectivă - acesta este de fapt unul dintre motivele pentru care părinții tăi obișnuiau să insiste să faci baie înainte de culcare când erai mic.
Dar, de fapt, fiziologia merge mai adânc decât atât. „Corpul se răcește în mod natural pe măsură ce se apropie ora de culcare, în sincron cu ritmul circadian”, a spus psihologul clinician și expertul în somn Janet K. Kennedy pentru Times. „Dușul crește artificial din nou temperatura și permite o răcire mai rapidă, ceea ce pare să grăbească somnul.”, a adăugat el.
Ar trebui să faci duș cu aproximativ 90 de minute înainte de culoare. Acest lucru este confirmat și de alte cercetări: o analiză sistematică a beneficiilor băilor calde a constatat că înmuierea timp de doar zece minute cu o oră sau două înainte de culcare a fost legată de îmbunătățirea calității și eficienței somnului, precum și de timpi de adormire semnificativ mai scurți.
Cu alte cuvinte, dacă sunteți puțin insomniac, încercați o baie caldă sau un duș plăcut înainte de culcare.
„Un duș de seară poate fi o parte relaxantă a rutinei înainte de culcare”, a declarat Michael Grandner, directorul Programului de cercetare pentru somn și sănătate de la Universitatea din Arizona, pentru Time Magazine în 2017.
„Ar putea avea, de asemenea, avantajul de a vă oferi timp să vă gândiți și să vă relaxați înainte de culcare”, a adăugat Grandner, „în loc să vă distrageți atenția în fața televizorului”, a adăugat el.
Verdictul
Dacă dușul dimineața sau seara ar face o diferență atât de mare, nu am avea nevoie de un articol explicativ pentru a decide care este mai bun.
„Nu există un răspuns definitiv pentru populația globală dacă să facă un duș de seară față de dimineața”, a spus Vij. „Totuși, pentru fiecare individ poate exista un răspuns corect. Și totul se bazează pe preferințe.”, a adăugat el.
Desigur, pot exista motive specifice care vă convin într-un fel sau altul: dacă trebuie să vă spălați părul, de exemplu, și nu îl puteți usca cu o oră și ceva înainte de culcare, atunci este posibil să preferați un duș de dimineață, deoarece dormitul pe părul ud nu este bun.
Se poate spune că dușurile seara au avantaj - dar în cele din urmă, depinde de tine. Atâta timp cât ești curat, nu prea contează când te speli:
„Experimentează pentru a-ți găsi perioada ideală – dacă ai făcut întotdeauna duș dimineața, poți încerca invers timp de o săptămână și vezi cum te face să simți”, a sugerat Vij. „Și dacă te face să te simți grozav, atunci rămâi așa. Dacă nu, poți să revii la rutina anterioară”.
„Nu există momentul potrivit pentru duș”, a conchis el. „Este orice te face să te simți cel mai bine. Este o alegere atât de personală încât ar trebui să faci ceea ce ți se potrivește și ceea ce te face fericit.”, a mai zis el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News