Data publicării:
Durerea de oase și articulații, primul semn al unei boli de sânge. Interviu cu un hematolog de prestigiu(VIDEO)
Dureri de oase sau articulații pe care mulți le consideră ”reumatice” sunt semnul unei boli grave de sânge. Confuzia întârzie diagnosticul și permite instalarea insuficienței renale și a unor fracturi multipli, cu suferințe îngrozitoare. Conf.dr. Horia Bumbea, hematolog la Spitalul Universitar din București, arată cum ar putea fi depistat mielomul printr-o banală analiză de sânge și ce noutăți terapeutice au apărut în ultimii ani în domeniu.
”Mielomul multiplu este al doilea cancer de sânge, ca incidență, după leucemia limfocitară cronică, a precizat conf. dr. Horia Bumbea. Mielomul este depistat la pacienții de peste 50-55 de ani, dar avem și multe cazuri la tineri, în ultima vreme. Este un cancer de sânge care afectează predominant oasele, dând dureri mari, fracturi multiple, incapacitate fizică de deplasare.
Din păcate, manifestările de început ale bolii sunt nespecifice, ușor de confundat cu cele din unele boli degenerative, osteoarticulare, sau mai popular spus, cu reumatismul. De aceea, boala se descoperă cu întârziere. Pacientul ajunge târziu să primească un diagnostic corect”, a spus medicul.
Distrugerile sunt ireversibile
Care ar fi implicațiile întârzierii diagnosticului?
”Este trist că boala se descoperă târziu, fiind confundată cu un banal reumatism, pentru că suspiciunea ar putea fi ridicată de un examen de rutină, care, din păcate, nu se face sau nu se interpretează corect. Vorbim despre electroforeză de proteine, care arată funcționarea ficatului, dar poate semnala precoce și o tulburare din cadrul mielomului multiplu. Un alt organ țintă în această afecțiune este rinichiul. Am avut pacienți suferinzi de insuficiență renală cronică, a cărei cauză era mielomul multiplu. De aceea, este bine ca diagnosticul să fie pus din vreme, înainte de a se produce o distrugere ireversibilă a rinichiului, sau fracturi multiple pe os patologic”, a răspuns conf.dr. Horia Bumbea.
Există medicamente inovatoare ce înlocuiesc citostaticele
În 4 februarie este marcată la nivel mondial Ziua de luptă împotriva cancerului. În ceea ce privește mielomul multiplu, au fost înregistrate progrese pe acest front?
”Legat de terapie, este foarte important ca pacientul să beneficieze de alternative la tratamentul clasic. O boală cronică, nevindecabilă, poate fi ținută sub control, prelungind speranța de viață a pacientului, doar dacă ai permanent noi inovații, dacă progresul terapeutic este mai rapid decât progresul bolii.
În cazul mielomului multiplu, terapiile noi, cu molecule inovatoare evită administrarea de citostatice pe perioade lungi de timp, îmbunătățind calitatea vieții și prognosticul. În ultimii ani știința a făcut progrese la care nici nu speram acum două decenii: inhibitori ai căilor de semnalizare celulară, inhibitori de citokine, anticorpi monoclonali care lovesc specific celula malignă, permit rezultate semnificative în lupta cu cancerul.
Din nefericire pentru pacienții din România, aceștia au acces la o singură moleculă novatoare, veche de 10 ani. Abia de curând a intrat în listă și o a doua moleculă, care de fapt o precede pe cea aflată în uz, ca moment al descoperirii. Între timp, cum spuneam, știința a făcut un uriaș salt înainte, am înregistrat o revoluție, iar românii nu au încă acces la terapiile revoluționare devenite standard în Occident. Acest lucru se răsfrânge negativ în ceea ce privește rezultatul și calitatea vieții.Pacienții din România ar trebui să beneficieze de un tratament din ce în ce mai eficace, pe fiecare linie terapeutică, altfel răspunsul e mai slab, rezultatul e mai slab”, a răspuns conf. dr. Horia Bumbea.
Iată răspunsul medicului:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News