Data publicării:

Durere în piept: cum știi dacă e infarct sau angină pectorală

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

O durere în piept te poate duce cu gândul la pericolul numărul 1 pentru inimă – infarctul. Dar există mai multe tipuri de durere în piept, cu diferențe notabile. Când este vorba despre o angina pectorală? Care sunt simptomele infarctului miocardic?

O durere în piept trebuie tratată cu seriozitate. Această durere poate iradia către alte părţi ale corpului, precum umărul, braţul stâng, gâtul, maxilarul sau stomacul. O durere mai puţin intensă poate evoca probleme respiratorii (plămâni) sau musculo-scheletice (stern, coaste). Severitatea durerii toracice este un indicator important care va orienta intervenţia medicală sau decizia de a solicita ajutor de specialitate.

Durere în piept: infarct miocardic

În cazul unui infarct, durere în piept iradiază spre umăr, braț, gât, maxilar, stomac. Este o durere violentă, însoțită de neliniște profundă, uneori greață, vărsături, dificultăți respiratorii, transpirații reci, amețeli. Durerea apare spontan și nu cedează în repaus. 

Infarctul miocardic este o criză cardiacă definită prin moartea (necroza) brutală a celulelor de la nivelul unei regiuni a muşchiului cardiac ca urmare a lipsei de oxigen. Criza poate surveni în orice moment şi se produce când o arteră coronară este astupată de un cheag de sânge, împiedicând oxigenul să ajună la inimă. Factorii de risc majori sunt: fumatul, excesul de colesterol, sedentarismul, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, vârsta.

Durere în piept: angină pectorală

Angina pectorală se manifestă prin durere în piept, care apare adesea din cauza efortului fizic şi dispare în stare de rapus. Aceasta este trăsătura principală a crizei de angină pectorală. Criza apare din cauza unei lipse de oxigen determinate de îngustarea unei artere coronare, care are rolul de a hrăni cu sânge muşchiul cardiac. O criză de angină durează între trei şi cinci minute. Persoanele care suferă de angină pectorală primesc un tratament adecvat (anticoagulante, statine, nitraţi). Dacă durerea nu cedează după administrarea de nitroglicerină sau dacă se agravează în stare de rapus, se impune o consultaţie medicală de urgenţă. 

Durere în piept: ce trebuie să faci?

Dacă suferi de angină pectorală, trebuie să iei medicamentele prescrise de medic în caz de criză şi să te odihnești. Dacă durerea nu se calmează în cinci minute după administrarea medicamentelor, se poate administra a doua doză.

Dacă şi după aceea durerea persistă sau revine, sunați la 112 pentru ajutorul de urgenţă. Dacă suspectaţi un atac de cord, sunaţi imediat la Salvare şi aşezaţi victima într-o poziţie confortabilă pentru a calma presiunea asupra inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel