După tentativa de asasinare a premierului Robert Fico, guvernul slovac vizează din nou presa. „Drept la corecție” și taxă pentru cererile de informații
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Citește în articol mai multe despre cum Guvernul Slovaciei vizează din nou presa.

La mai puțin de două săptămâni de la tentativa eșuată de asasinare a prim-ministrului Robert Fico, Slovacia a revenit pe prima pagină a ziarelor pentru un motiv mai familiar - presiunea guvernului asupra libertății presei și a normelor democratice.

Parlamentarii Partidului Național Slovac (SNS), un partener minor în coaliția de guvernare de stânga-populistă a țării, au prezentat luni un proiect de amendamente la legea privind mass-media și la legea privind libertatea de acces la informații.

Modificările propuse la legea privind mass-media ar introduce un „drept la o corecție” care ar obliga mass-media, atunci când este contestată, să modifice declarațiile presupus neadevărate sau incomplete „care afectează onoarea, demnitatea sau buna reputație a solicitantului”.

Modificările aduse legii privind libertatea de acces le-ar permite funcționarilor publici să perceapă bani pentru cererile de informații pe care le consideră „excepțional de ample”, potrivit notei explicative a proiectului de lege, pentru a reduce cererile frivole care „le împovărează în mod semnificativ sarcinile administrative”.

Taxă nedefinită pentru cererile de informații 

Tomáš Kamenec, un avocat specializat în litigii legate de mass-media, a declarat că proiectul de lege conține un limbaj imprecis „care este o rețetă pentru interpretări arbitrare, deoarece accesul la informații va fi condiționat de plata unei taxe nedefinite.”

„Este un pas în direcția greșită și nu face decât să ridice o barieră administrativă în calea accesului liber la informații”, a declarat avocatul.

Coaliția condusă de Fico, care a preluat puterea în urma alegerilor generale din 30 septembrie, a inversat multe dintre politicile predecesorului liberal. Printre alte măsuri, aceasta a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei, s-a întâlnit cu oficiali de stat ruși și a atenuat sancțiunile pentru corupție. În urma atacului din 15 mai asupra prim-ministrului, membrii coaliției au acuzat, de asemenea, mass-media și ONG-urile de crearea a ceea ce ei susțin că este o cultură a ostilității și au promis răzbunare.

Liderul SNS, Andrej Danko, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă care a urmat împușcării lui Fico, că „pentru SNS, în această etapă, a început un război politic. Ne vom descurca cu Robert Fico, dar vor fi schimbări. Schimbări la nivelul mass-media”.

Danko a adăugat că „epoca insolenței a luat sfârșit”.

Coaliția de guvernare de când a preluat puterea a criticat presa slovacă și, în prezent, transformă serviciul public de radiodifuziune RTVS într-o instituție de stat aflată sub un control guvernamental mai mare, după ce Fico a declarat că acoperirea sa este „insuficient de obiectivă”.

Oficialii guvernamentali au boicotat, de asemenea, orice formă de comunicare cu cotidianele Sme și Dennik N, cu site-ul de știri Aktuality și cu TV Markíza, care este cel mai urmărit post de televiziune din Slovacia.

”Orbanizarea” posturilor de televiziune

În acest climat ostil, posturile de televiziune comerciale Joj și TA3 și-au anulat anterior emisiunile de discuții politice, urmate la sfârșitul săptămânii trecute de Markíza care a oprit popularul său format de dezbatere săptămânală „Na Telo” (Întrebare dificilă), condus de jurnalistul proeminent Michal Kovačič.

Kovačič a folosit ultimele cinci minute ale emisiunii sale de duminică pentru a explica telespectatorilor ce se întâmpla în culise. „Slovacia se confruntă în prezent cu un război din cauza ”orbanizării” posturilor noastre de televiziune”, a început el, făcând referire la premierul iliberal al Ungariei, Viktor Orbán.

„Viitorul RTVS este dezbătut în mod public, dar în realitate această luptă se desfășoară peste tot, în liniște și pe furiș. Dacă nu o oprim, va avea consecințe ruinătoare pentru democrația slovacă”, a spus Kovačič.

În replică, conducerea TV Markíza a anunțat „anularea imediată” a emisiunii lui Kovačič, susținând că acesta a „abuzat de timpul de emisie pentru a-și prezenta opiniile personale”, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel