Data publicării:
După prețul ireal de mic de la roșii, Buzăul vine și cu cartofii care se vând foarte ieftin. Comparație cu Kaufland
După prețul ireal de mic de la roșii, Buzăul mai da lovitura cu încă o legumă care se vinde foarte ieftin.
În Buzău, la piață, un kilogram de roșii costă 2,9 lei. De asemenea, un kilogram de cartofi noi costă 2 lei, iar la Kaufland, în același oraș, prețul este 4 lei.
„În Piața centrală din Buzău cartofii noi se vând cu 2 lei/kg, iar în Kaufland Buzău cu 4 lei/kg! Cât câștigă Kaufland la fiecare kg de cartofi vândut?”, a scris Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
VEZI ȘI: De ce la Buzău kilogramul de roșii este 2,9 lei. Am aflat „secretul”
În Buzău se pare că sunt printre cele mai ieftine roșii din România. O semnalează chiar Asociația pentru Protecția Consumatorilor. În piețele din Buzău, găsești roșii și cu 2,9 lei kilogramul.
Primarul comunei Movila Banului din județul Buzău, Moise Dorin Romică, ne-a spus care este secretul faptului că la Buzău sunt cele mai mici prețuri de roșii naturale din România.
'În zona noastră se cultivă roșii mai naturale, mai gustoase, dar care sunt sensibile la transport. Prin urmare, perioada de păstrare are un termen mai scurt. Vorbim despre soiul de roșie bulgărească, care nu se păstrează atât de îndelungat ca roșia olandeză, de exemplu. Astfel, oamenii o vând mai repede. Acum este o perioadă de vârf pe piață, fiind o ofertă mare și datorită ajutorului de minimis acordat de Guvern, prin Ministerul Agriculturii, oamenii au cultivat intens. Oferta este mai mare ca cererea, la ora actuală, în județul Buzău, iar prețul este mai scăzut. Cerere există, dar puterea de cumpărare este mai puțină.', a spus primarul Moise Dorin Romică.
'În general, roșia bulgărească nu este o roșie de păstrare. Într-adevăr, sunt numeroși buzoieni care o cultivă. De menționat este că sunt tomate naturale, nu vorbim de un soi hibrid care poate să reziste multe zile. Acest fapt este un lucru bun pentru că oamenii mănâncă mai sănătos, roșiile fiind și mai gustoase. Roșiile de Limpeziș apar pentru prima dată pe piață la Buzău. De asemenea, și în zona Olteniei se cultivă astfel de soiuri', a declarat primarul comunei Movila Banului, Moise Dorin Romică, pentru DC News.
Cele mai mici prețuri din România la roșii, la Buzău
În timp ce în multe zone din România, kilogramul de roșii trece de 10 lei, există un oraș în care costă aproximativ 3 lei. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România susține că la Buzău sunt „cele mai mici prețuri din România la roșii”:
„Cele mai mici prețuri din România la roșii le găsiți în Piața centrală din Buzău! Piețele agroalimentare sunt în administrarea primăriilor! Dacă vreți să aveți prețuri mici la legumele și fructele care se vând în piețele agroalimentare, atunci trebuie să puneți presiune pe primari pentru a scoate samsarii din aceste piețe!
Cei care administrează un oraș sau o comună, adică primarul și consiliul local, trebuie să se îngrijească și de aprovizionarea cu alimente de calitate și fără prețuri speculative în comunitatea pe care o păstoresc!”
VEZI ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic: Roșiile sunt mai “valoroase” gătite, decât crude
Roșiile gătite, sucul de roșii sau bulionul au nenumărate beneficii, ne spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!
Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare) Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele (potasiu, magneziu) și fibrele nu suferă nicio modificare.
Beneficiile consumului de sos tomat
În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.
Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News