Data publicării:

După gaze, rușii vor să acapareze și piața carburanților

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Economie
WhatsApp
gazprom1
gazprom1

După ce acțiunile întreprinse de

Gigantul rus al gazelor se pregătește de inaugurarea primei benzinării sub brand propriu la Sibiu. Potrivit unor imagini surprinse de publicația locală Tribuna, staţia este aproape terminată, pe panou apărând inclusiv prețurile la carburanţi. Astfel, cea mai ieftină benzină va costa 5,73 lei/litrul, iar cea mai ieftină motorină va costa 5,97 lei/litrul. Politica  de preț a stației Gazprom are valori apropiate de cea a liderului local al pieţei carburanţilor, respectiv OMV Petrom.

Conform informaţiilor de pe plan local a căror verificare nu a fost posibilă, compania NIS ar fi plătit pentru staţie aproximativ două milioane de euro, rebrandingul adăugând încă 400.000 de euro.

Planurile Gazprom de investiții pe piața românească datează de la jumătatea acestui an, când sârbii de la NIS au anunţat construirea a 40 de staţii de alimentare până la sfârşitul anului în curs. Ulterior, rețeaua ar trebui să ajungă la 120 de unităţi până la finalul lui 2014.

La momentul actual, subsidiara Gazprom deține trei benzinării în România, stațiile fiind cumpărate de la antreprenori locali. De asemenea, NIS dezvoltă cinci perimetre petroliere din zona de vest a ţării.

Deși negocierile NIS pentru achiziția planurilor de dezvoltare a stațiilor MOL au fost negate în repetate rânduri, ultimele relatări din presa de business arată că gigantul rus se pregătește să achiziționeze un lanț întreg de benzinării deținut de una dintre marile companii petroliere. Dintre acestea, OMV Petrom a negat informaţia referitoare la vânzarea a 60 de staţii din România către NIS, catalogând informaţia drept zvon, iar italienii de la Eni au refuzat să comenteze asupra posibilei vânzări a reţelei Agip din România.

Rușii demonstrează că vor cu orice preț să domine piața europeană de petrol și gaze, aici fiind inclusă și piața românească. Inițial, rușii au combătut proiectul de gazoduct Nabucco prin replica Stream, cu cele două direcții, Nord și South. Pe rând, țări precum Bulgaria și Germania au schimbat posesorul robinetului de gaze, arătând dezinteres și față de varianta scurtă a Nabucco, Nabucco West. Deși lucrările gazoductului destinat a reduce dependența față de gazele rusești ar fi trebuit demarate în 2011, progrese semnificate nu au fost făcute în acest sens. Există marea probabilitate ca proiectul să nu fie demarat vreodată. După succesul Stream, rușii vor să monopolizeze și piața carburanților, încercând fie a cumpăra lanțuri de benzinării de la celelalte companii petroliere, fie de a-și deschide propriile stații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel