După criticile lui Bolsonaro, Washingtonul laudă sistemul electoral brazilian
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Jair Messias Bolsonaro, Facebook
Foto: Jair Messias Bolsonaro, Facebook
Alegerile braziliene "servesc drept model în lume", a afirmat marţi ambasada Statelor Unite în Brazilia, la scurt timp după declaraţiile preşedintelui Jair Bolsonaro care a pus încă o dată la îndoială sistemul electoral brazilian.

"Alegerile din Brazilia, testate de-a lungul timpului de sistemul electoral şi de instituţiile democratice, servesc drept model pentru naţiunile din emisfera noastră şi din întreaga lume", a spus ambasada Statelor Unite într-o nota publicată de serviciul său de presă, potrivit Agerpres. La începutul săptămânii, într-un discurs de aproape o oră în faţa a zeci de ambasadori, şeful statului brazilian a spus ca doreşte să "corecteze defecţiunile" sistemului electoral cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, atacând încă o dată sistemul de vot electronic. De luni de zile, preşedintele de extremă dreaptă a instilat ideea că scrutinul ar putea fi fraudulos din cauza votului electronic, fără a oferi nici cea mai mică dovadă într-o ţară în care aceasta formulă şi-a demonstrat fiabilitatea încă din 1996. "Statele Unite au încredere în forţa instituţiilor democratice ale Braziliei. Ţara are un bilanţ solid în materie de alegeri libere şi corecte, cu o transparenţă şi niveluri ridicate de participare", a subliniat ambasada americană, conform Agerpres. 

A pus paie pe foc

Declaraţiile lui Jair Bolsonaro au stârnit luni o reacţie puternică din partea preşedintelui Tribunalului Electoral Superior (TSE), Edson Fachin, pentru care "este timpul să spunem stop dezinformării. De asemenea, este timpul să spunem nu populismului autoritar, care ameninţă realizările Constituţiei din 1988". Potrivit sondajelor, Jair Bolsonaro este învins detaşat în octombrie de fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva. Pentru unii analişti, criticile sale la adresa sistemului electoral sunt menite să pregătească terenul pentru o contestare a rezultatului urnelor şi eventual tulburări politice grave.

Figură marcantă

Pe toată durata mandatului de congresmen, Bolsonaro a devenit cunoscut pentru sprijinul manifest față de conservatorismul naționalist. De asemenea, este un oponent vocal al căsătoriei între persoane de același sex și al homosexualității în general, al avortului, al acțiunii afirmative, al legalizării drogurilor și al secularismului. În materie de politică externă, Bolsonaro a susținut apropierea față de Statele Unite și Israel. A devenit cunoscut publicului în 1986, când a scris un articol pentru revista Veja în care a criticat salariile scăzute ale ofițerilor militari, fiind ulterior arestat timp de 15 zile, în ciuda scrisorilor de susținere din partea colegilor din armată; a fost achitat doi ani mai târziu. De altfel, o figură polarizantă și controversată a scenei politice din Brazilia, prin opiniile și comentariile sale, care au fost descrise ca fiind de natură extremistă și conservatoare, a atras de-a lunul timpului atât laude, cât și critici din partea societății braziliene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel