Data publicării:

După ce un glonț i-a trecut prin creier, un soldat a început să vadă lumea cu susul în jos

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursă: Unsplash
Sursă: Unsplash

Neuroștiința datorează mult creierului celor răniți, ale căror cranii afectate le-au permis medicilor să studieze funcționarea minții în condiții care nu ar putea fi niciodată recreate etic în experimente de laborator. Un astfel de caz este cel al unui pacient care a început să experimenteze ceva ciudat, și anume să vadă lumea cu susul în jos, după ce a fost împușcat în cap în timpul războiului civil spaniol.

Deși neurologii credeau că creierul este alcătuit din regiuni distincte, aparatul senzorial deteriorat al pacientului spaniol a contestat această idee și a permis unui medic numit Justo Gonzalo Rodríguez-Leal să elaboreze o nouă teorie a dinamicii creierului, conform IFL Science.

Războiul civil spaniol a fost un conflict brutal care a cuprins țara din 1936 până în 1939 și care s-a încheiat cu victoria naționalistă asupra republicanilor și a dus la instaurarea dictaturii lui Francisco Franco. Luptând de partea republicanilor, pacientul avea 25 de ani când a fost împușcat în cap pe un câmp de luptă din Levante, Valencia, în mai 1938.

După ce s-a trezit din comă două săptămâni mai târziu, soldatul lovit nu a raportat vreo viziune la ochiul stâng și doar o licărire slabă în cel drept. Având două găuri în craniu, pe unde a intrat și a ieșit glonțul, bărbatul i-a uimit pe medici când și-a recăpătat sănătatea fără a necesita vreo intervenție chirurgicală sau orice fel de îngrijire specială.

Observând pacientul în următoarele cinci decenii, Rodríguez-Leal a descris o serie de simptome extrem de nedumerite. De exemplu, pe lângă faptul că a văzut totul înmulțit cu trei, bărbatul a perceput și culorile „dezlipite” de pe obiecte.

Cel mai neobișnuit lucru dintre toate, totuși, este că pacientul a văzut totul ca și cum ar fi fost inversat. Subliniind cazul în cartea sa, Cerebral Dynamics, Rodríguez-Leal a dezvăluit modul în care veteranul de război „de exemplu, a văzut bărbați lucrând cu capul în jos pe o schelă”.

Această anomalie senzorială s-a extins la simțul sunetului și al atingerii pacientului, ambele fiind procesate de creierul său ca și cum ar proveni din partea opusă a corpului său. În ciuda acestei tulburări severe, bărbatul a reușit să-și desfășoare viața fără probleme.

Creierul acestui pacient a revoluționat neuroștiința

În Cerebral Dynamics, medicul explică că glonțul pare să fi afectat regiunea parieto-occipitală stângă a creierului pacientului. Observând consecințele acestei răni, Rodríguez-Leal a scris că, până la urmă, creierul ar putea să nu fie împărțit în regiuni distincte.

Pe baza modului în care rana părea să încurce simțurile victimei, el a sugerat că funcțiile neurologice ar putea fi organizate în gradienți care se răspândesc pe întreg cortexul, cu diferite regiuni separate prin tranziții graduale.

Într-un interviu acordat El Pais, fiica lui Rodríguez-Leal, Isabel Gonzalo, explică faptul că pacientul – a cărui identitate nu a fost niciodată dezvăluită – a trăit o viață lungă și sănătoasă, decedând la sfârșitul anilor 1990. În ciuda faptului că a supraviețuit timp de 60 de ani văzând o lumea cu susul în jos, fostul soldat a fost în mare parte netulburat de starea sa particulară.

Mai important, creierul acestui pacient a ajutat la revoluționarea domeniului neuroștiinței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel