După ce a facilitat războiul Rusiei, Lukașenko spune acum că Polonia și NATO vor să anexeze vestul Ucrainei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Alexander Lukașenko spune că Polonia și NATO vor să preia vestul Ucrainei, deși liderii polonezi sunt printre cei mai mari susținători ai Kievului.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, s-a declarat „îngrijorat”, în cadrul unei întâlniri la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin, de ceea ce a numit mișcările țărilor occidentale de a „dezmembra” Ucraina. El a acuzat Polonia că încearcă să pună stăpânire pe partea de vest a țării.

„Ceea ce ne îngrijorează este faptul că ei sunt gata, polonezii și NATO, să iasă, să ajute la preluarea vestului Ucrainei, așa cum era înainte de 1939”, a susținut Lukașenko în timpul întâlnirii televizate alături de Putin.

Liderul belarus a susținut că autoritățile de la Kiev vor trebui, în cele din urmă, să ceară ajutor „pentru a preveni preluarea vestului Ucrainei”.

Moscova a sugerat, în trecut, că Polonia încearcă să stabilească controlul asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, afirmație pe care Varșovia o neagă, calificând-o dezinformare.

Polonia este unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, stat care a trimis arme în țara invadată de Rusia și a găzduind peste 3 milioane de refugiați ucraineni, conform Bucpress.

Lukașenko - Scrisoare de avertisment către ONU: Al Treilea Război Mondial se apropie dacă Vestul nu oprește furnizarea de arme

Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin, a avertizat că țările occidentale care furnizează arme Ucrainei ar putea duce la al treilea război mondial.

Într-o scrisoare adresată secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres, publicată luni, Lukașenko a avertizat că eforturile internaționale de a consolida securitatea Ucrainei ar putea duce la extinderea conflictului din această țară într-un alt război mondial, potrivit publicației Newsweek.

Lukașenko a spus că Belarus „face un apel către țările lumii să se unească și să prevină escaladarea conflictului regional din Europa într-un război mondial pe scară largă!”. 

Mai multe puteri mondiale, inclusiv Statele Unite, au furnizat recent ajutoare de miliarde de dolari, inclusiv arme, Ucrainei, în urma invaziei Rusiei, larg condamnate (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel