Dumitru Costin a avertizat Guvernul. Ce SMS a dat. ”Aveam deja semnale”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
foto gov.ro
foto gov.ro
Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical, a afirmat că i-a dat un mesaj premierului Marcel Ciolacu, înainte ca acesta să preia funcţia de la Palatul Victoria. 

Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii "Ce se întâmplă", moderată de Răzvan Dumitrescu, la DC NEWS TV. 

"Marea problemă pe care o are actualul Guvern, şi eu i-am scris cu o lună jumătate înainte celui care avea să devină prim-ministru şi l-am avertizat că marea lui problemă ca prim-ministru o vor reprezenta veniturile bugetare. Aveam deja semnale, încă din aprilie, că lucrurile nu merg deloc bine. 

CITEŞTE ŞI Deficitul bugetar, la peste 5,5% din PIB - raport. ”Ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB în 2023 nu a fost realistă”

Cum arată lucrurile? Veniturile curente la 7 luni în 2022 erau 17,50%. În 2023, 16,50%. Sub anul trecut, în contextul în care avem creştere economică, fie ea şi mică. Ne uităm şi vedem. Venituri fiscale ca pondere în PIB. Anul trecut, la 7 luni, ai avut 9,8%, anul ăsta ai 9,2%. Şi hai să ne uităm acum cum arată lucrurile în structură. Venituri din impozit pe profit. Anul trecut ai avut 1,3%, anul ăsta ai 1,2%. A mers economia mai prost? Nu. 

Ai nişte jucători economici pe care îi tolerezi în continuare, care fac aşa zise optimizări fiscale. Chiar înainte de Sfânta Marie, am luat o listă de vreo 100 de agenţi economici. M-am plictisit după ce am cumulat aşa cifrele de afaceri de anul trecut. Trecusem de 120 de miliarde şi mă uitam la impozite. Impozit pe profit zero, pierderi, pierderi, pierderi. Şi discutăm de foarte multe companii multinaţionale care beneficiază de protecţie în România şi pe care nu le calcă fiscul. Au avocaţi, au economişti foarte buni. 

La impozitul pe venit, anul trecut am avut 1,4%, anul ăsta 1,5%. Prostimea. între care sunt şi eu, plătim şi o facem bine. TVA, 3,8% anul trecut, 3,6% anul ăsta. Suntem şi mai jos. Din motive de indisciplină financiară, toleranţă, şi pe alocuri comportamentul şmecheresc al statutului ca partener în economie", a declarat Dumitru Costin. 

CITEŞTE ŞI Măsurile fiscale pregătite de Guvern. Elena Cristian anunță dezastrul: Lucrurile ar trebui făcute de oameni care au tăiat o factură în viaţa lor şi care au plătit măcar un salariu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel