Duma de Stat, sfat pentru rușii care vor să fugă din țară de mobilizarea anunțată de Putin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Duma de Stat, sfat pentru rușii care vor să fugă din țară de mobilizarea anunțată de Putin / Foto: duma.gov.ru
Duma de Stat, sfat pentru rușii care vor să fugă din țară de mobilizarea anunțată de Putin / Foto: duma.gov.ru
Vezi în articol cu ce sfaturi vin cei din Duma de Stat pentru rușii care vor să plece din țară.

Interdicția pentru cetățenii supuși mobilizării de a părăsi Rusia nu a fost încă introdusă, dar acum este mai bine pentru aceștia să nu călătorească departe și mult timp în străinătate, a declarat Andrei Kartapolov, președintele Comitetului de Apărare al Dumei, pentru RBC TV. El i-a sfătuit pe ruși să consulte biroul militar de înregistrare și înrolare în acest sens, scrie Interfax.

"Nu există restricții privind circulația în interiorul țării și nicio restricție privind călătoriile în afara acesteia", a spus acesta.

El a menționat că interdicția de a părăsi Rusia pentru rezerviști este prescrisă "în legea mobilizării, dar având în vedere că mobilizarea este parțială, această regulă nu a fost încă pusă în aplicare".

"Cum se va dezvolta situația în viitor vom vedea, după cum se spune", a adăugat Andrei Kartapolov.

Rușii, avertizați să nu călătorească prea departe de Rusia

Totodată, deputatul, în principiu, nu ar recomanda "acum călătoria departe și pentru o lungă perioadă de timp în străinătate, inclusiv celor obligați să efectueze serviciul militar din mai multe motive, iar în ceea ce privește circulația în țară, vă rog, nu restricționați orice".

El și-a explicat sfaturile prin evoluția situației internaționale, în special, amintind țările baltice și Polonia, care au restricționat intrarea rușilor pe teritoriul lor.

"De asemenea, nu este exclus faptul că poate fi închisă granița pentru întoarcerea în Rusia. S-ar putea ca oamenii să se confrunte cu dificultăți atunci când vor trebui să se întoarcă în țară și vor exista puține astfel de oportunități", a spus Kartapolov.

El i-a sfătuit pe ruși "să vină la biroul de înregistrare și înrolare militară la care sunt repartizați și să clarifice direct ce este posibil, ce este imposibil, când, pentru cât".

Pe 21 septembrie, Kartapolov a asigurat că rușii care ar putea fi chemați la mobilizare pot călători liber, dar i-a sfătuit să se odihnească în Crimeea și Kuban, și nu în Turcia. Declarațiile sale vin după ce în dimineața zilei de 21 septembrie în Rusia a fost semnat un decret prezidențial de mobilizare parțială. Rapoartele despre cererea crescută de bilete de avion către alte țări și despre cozile de mașini cu ruși care vor să fugă în străinătate, au fost numite o exagerare puternică la Kremlin.

VEZI ȘI: Rușii, îngroziți de mobilizarea lui Putin. Biletele de avion s-au epuizat în câteva minute după anunț. Prețurile au explodat. Ce riscă cei care încearcă să fugă

Lista țărilor în care mai pot fugi rușii de mobilizarea lui Putin

După ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia, foarte mulți ruși s-au grăbit să plece din țară. În contextul în care cetățenii căutau disperați pe google unde pot fugi din Rusia acum, publicația independentă Meduza a alcătuit o listă cu țările în care aceștia pot pleca.

Unde pot pleca rușii dacă nu au pașaport și cât timp pot sta acolo:

1. Armenia (180 de zile)

2. Belarus (90 de zile; fiți conștienți de riscurile asociate cu șederea în această țară)

3. Kârgâzstan (30 de zile + șase luni cu înregistrare la locul de reședință)

4. Kazahstan (30 de zile fără înregistrare + 60 cu înregistrare la locul de reședință). Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel