Lidl, Kaufland și MegaImage, comparație România-Belgia-Germania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard, după finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză pe probele recoltate din Olanda, Germania şi Belgia.

 'În Germania, Olanda şi Belgia au fost identificate şi prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată), acelaşi număr de probe fiind prelevat şi din România. Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, aparţinând ANSVSA', se arată într-un comunicat al ANSVSA remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, raportul final va fi prezentat opiniei publice. În perioada 19 - 26 iunie 2017, o echipă din România formată din specialişti ai MADR, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia).

Deplasarea s-a realizat ca urmare a scrisorilor transmise de ministrul Petre Daea, omologilor săi din Olanda, Germania şi Belgia pentru realizarea studiului comparativ în ceea ce priveşte produsele alimentare susceptibile de dublu standard. 'În România, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie a.c., un grup de lucru format din reprezentanţi ai instituţiilor mai sus menţionate. Grupul a realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peşte, miere albine, legume şi fructe), având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori', precizează MADR în comunicat.

Alimentele, cumpărate de la Lidl, Kaufland și Mega Image

Pe perioada deplasării au avut loc întâlniri cu oficiali ai ambasadelor din ţările menţionate şi cu experţi/reprezentanţi ai autorităţilor de control din Belgia. Delegaţia României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie de prezenţa lor în statele menţionate şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: Lidl - Germania şi Olanda; Kaufland - Germania; Belgia - Delhaize (Mega Image -România). Potrivit sursei citate, produsele recoltate au fost selectate conform competenţelor de către reprezentanţii ANPC şi ANSVSA, ţinând cont de ingredientele şi declaraţiile nutriţionale ale acestora şi, mai ales, ţinând cont ca aceleaşi produse din ţările vizate să aibă acelaşi producător cu cele comercializate în România. ' 'Deplasarea s-a încheiat în seara zilei de 26.06.2017, când probele recoltate din Belgia, Olanda şi Germania au fost predate în condiţii optime (refrigerator cu temperatură controlată) către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, ce aparţine ANSVSA.

După revenirea în ţară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeaşi echipă a efectuat acţiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda şi Germania, comercializate pe piaţa din România. După finalizarea analizelor de laborator şi emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoştinţa opiniei publice', se precizează în comunicat. La finele lunii februarie, autorităţile de la Budapesta au criticat faptul că Nutella, ciocolata pudră Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioară în Ungaria comparativ cu Austria. De asemenea, la începutul lunii martie, Slovacia şi Ungaria au susţinut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte ţări şi au cerut, la un summit organizat pe 9 martie ca Uniunea Europeană să denunţe acest dublu standard. În urma acestor informaţii, ministrul român al Agriculturii a anunţat, la finele lunii februarie, că a fost constituit 'un colectiv de muncă' format din reprezentaţi ai MADR, ANSVSA şi ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în vestul Europei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel