Dublu pericol pentru România. Viitura se va suprapune cu ploile. Roxana Bojariu: Problemele vor începe de duminică seară
Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre ploile și viitura care urmează să lovească România.
"M-ar interesa când încep să cadă ploile pentru că s-ar putea suprapune acest aport în râurile interioare și pe Dunăre, cu viitura care vine dinspre Ungaria", a întrebat-o jurnalistul Val Vâlcu pe Roxana Bojariu.
"Ploi foarte izolate se pot produce și zilele acesta, dar problemele vor începe de duminică seară și la începutul săptămânii viitoare, atunci când se vor acutiza foarte mult. Deci cam acela este momentul în care va trebui să fim foarte atenți. Evident că cu cât ne apropiem de el detaliile vor deveni tot mai clare. E posibil să existe acele Coduri Roșii, Coduri Portocalii, evident, așa cum arată situația acum, dar, cum spuneam, este destul de devreme acum să dai aceste coduri, coduri care de obicei au și ele prin procedură o perioadă de anticipație, tocmai pentru că avem astfel de fenomene neliniare în sistem și ne bazăm pe partea științifică care ne spune că nu putem avea o predicție cu mult timp înainte pentru locații foarte precise", a explicat climatologul Roxana Bojariu.
"Debite de aproape 9.000 de metri cubi pe secundă"
"Vom depăși vârful viiturii până să vină acestă nouă cantitate de precipitații?", a întrebat Val Vâlcu.
"Nu, din păcate, din câte am înțeles de la colegii hidrologi viitura va atinge zona României pe 1 octombrie. Ori, din păcate, atunci va fi, dar aici e o altă problemă interesantă. Viitura asta are un timp de propagare pe cursul Dunării din zona României, câteva zile, până la 7 zile, ori acest episod va fi prins în această perioadă de viitură care va traversa România. Își va modifica, evident, estimările.
Deja cred că le-au modificat colegii noștri hidrologi. Cred că deja au luat în calcul pentru că dacă se vorbea de debite la intrarea în România de până la 8.000 de metri cubi pe secundă, acum am înțeles că deja cifra estimată este de aproape 9.000 de metri cubi pe secundă. Lucrurile sunt în desfășurare și toată lumea calculează, toată lumea folosește modele, tocmai pentru a veni cu informațiile cât mai bine puse la punct și a fundamenta aceste avertizări și atenționări care pe urmă se pot transforma în RO ALERT și în alte măsuri care vor fi luate", a spus Roxana Bojariu.
De unde încep ploile
Întrebată de unde încep ploile în noapte de de duminică spre luni, Roxana Bojariu a spus: "Încep dinspre vest, dar pe urmă se generalizează în sud. Sudul se pare, așa cum arată acum modelele, sudul pare că va fi de interes, și sud-estul României în continuare. Vedeți, avem de-a face cu fenomene extraordinare, nu doar în România. Gândiți-vă că atunci când noi vorbeam despre inundațiile din Galați, Dunărea era mult sub media multianuală și într-o săptămână ajunge peste media multianuală cu destul de mult, se dublează, se triplează acest debit. E clar că pentru un fluviu atât de mare ca Dunărea, să ai astfel de variații este într-adevăr ceva deosebit și mai ales variații în luna septembrie.
Dar, cum vă spuneam, încălzire globală nu înseamnă o încălzire uniformă în spațiu sau în timp, înseamnă un semnal care vine și proiectează la scări mai fine, este nuanțat de caracteristicile locale și uneori este foarte amplificat de aceste caracteristici locale și, evident, de fapt atunci când vorbim de creșterea temperaturii medii globale avem un simptom în spatele căruia se aliniază de fapt modificări în statisticile fenomenelor extreme, în tiparele vremii pe care o simțim. Văzând aceste tipare ale vremii care nicicum nu mai seamănă cu ceea ce aveam acum mai multe decenii putem totuși măcar intui că sistemul climatic merge spre o nouă ordine".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News