Drumurile capcană din România. Titi Aur: Și eu, care stăpânesc mașina foarte bine, pot să ajung în șanț / video
Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a comentat imaginile cu un accident grav de circulație, potențat mai ales din cauza agresivității drumului pe care s-a produs, care era amenajat cu șanțuri extrem de adânci și cu podețe către fiecare locuință.
Titi Aur a analizat, alături de jurnalistul Florin Răvdan, situația unui șofer care cel mai probabil a adormit la volan, iar drumul total riscant din punct de vedere al siguranței rutiere i-a direcționat mașina într-un cap de pod.
„E aproape evident că acest șofer a adormit la volan, sau era beat sau drogat, de nu a mai văzut drumul. Cel mai sigur era obosit și a adormit. El a intrat pe acostamentul nou făcut, după care exista un șanț violent, și a ajuns într-o capcană. Oriunde ai ieși cu mașina, ești ca la zidul morții.
Înainte, pe forma veche de șosea, mai era gardul, mai aveai o șansă, pe când acum, cu acele podețe și cu acel șanț foarte agresiv, riscul e uriaș“, a spus Titi Aur.
„Tare curios aș fi să văd justificarea pentru aceste șanțuri extrem de adânci. Cât de tare plouă în localități încât e nevoie de șanțuri de un metru adâncime?“, a adăugat jurnalistul Florin Răvdan.
De ce sunt drumurile atât de riscante
Din punct e vedere tehnic, drumul este perfect construit, a apreciat Titi Aur, însă din punct de vedere al siguranței rutiere acesta îi expune pe șoferi, chiar și pe cei specializați, unor riscuri uriașe care se pot solda cu deces.
„Eu am justificarea. Povestea asta a fost privită din punct de vedere strict tehnic, pentru a rezista drumul și pentru a se putea face o stabilizare a terenului. Tehnicianul a spus că așa trebuie făcu. Departamentul pentru așa ceva (n.r. siguranță rutieră) de la Ministerul Transporturilor încasează bani și are niște oameni angajați absolut degeaba. Atunci trebuiau să vină să spună din partea celor care gestionează drumul că din punct de vedere al rezistenței așa trebuie făcut, dar este riscant din punct de vedere a siguranței rutiere.
Dacă nu se putea pe plan local, trebuia să se aducă în consiliul interministerial. Soluții există, de exemplu cu acoperirea acelor șanțuri. Nu poți să transformi un drum doar din motive de rezistență a terasamentului și de scurgere a apei, motive argumentate de inginerul constructor, dar fără partea de siguranță. Nu există parte de siguranță rutieră.
În afară de Direcția de Transport Rutier, care se ocupă de mașini și de om, mai există departamentul din Ministerul Transporturilor care se ocupă de drumuri. Drumuri se fac, dar partea de siguranță rutieră a drumului și a noii construcții pur și simplu nu există. Asta se vede în aceste șanțuri extrem de periculoase, a marcajelor incoerente etc. Toate asta duc la un haos, iar în cazul în care apare o situație banală, în care cineva adoarme la volan sau i se face rău, drumul nu-l poate proteja. Soluții există, pot fi acoperite acele șanțuri, pot fi puse balustrade etc.
E foarte bine că se fac drumurile în localități, e foarte bine că se face terasamentul bine drenat, dar ce faci cu siguranța rutieră? Un astfel de caz se poate întâmpla oricărui șofer, dacă apare un pic de polei. Eu stăpânesc mașina foarte bine, dar în cazul în care mă surprinde o pojghiță de polei, ajung să derapez cu mașina și să ajung cu ea în șanț.
Dacă ajung într-o situație din asta, se întâmplă același lucru. Drumul nu are voie să fie atât de agresiv în cazul în care apare o greșeală. Nu avem departament de siguranță rutieră, în ciuda faptului că avem director de siguranță rutieră și aparat în jurul acestuia. Nu se vede pe drumuri“, a conchis Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News