Data publicării:

Drone-spion, depistate deasupra unei baze militare din Germania, unde sunt instruiți soldați ucraineni

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres

Autoritățile germane se află în mijlocul unei anchete de amploare după ce mai multe drone de origine necunoscută au survolat o cazarmă militară din nordul țării pe parcursul lunii ianuarie. Informația, apărută inițial în presă, a fost confirmată duminică de un purtător de cuvânt al armatei germane, într-un răspuns oficial pentru AFP.

Între 9 și 29 ianuarie, nu mai puțin de șase astfel de incidente au fost raportate în apropierea bazei aeriene din Schwesing, situată lângă granița cu Danemarca. Publicația Suddeutsche Zeitung (SZ) a relatat prima despre aceste evenimente, subliniind că locul vizat nu este o bază militară obișnuită, ci un centru de instrucție pentru sistemele de apărare antiaeriană. Mai mult decât atât, acolo se află și soldați ucraineni, care se antrenează pentru a opera sistemele Patriot, armament esențial în războiul dus de Kiev împotriva Rusiei.

Ancheta este acum în mâinile poliției criminaliste din landul Schleswig-Holstein, care analizează circumstanțele acestor survoluri suspecte. Deși armata germană nu s-a grăbit să eticheteze incidentul drept o tentativă clară de spionaj, creșterea numărului de astfel de evenimente ridică serioase semne de întrebare.

Creștere alarmantă a observărilor de drone

În declarația oficială oferită presei, purtătoarea de cuvânt a Bundeswehr-ului a precizat că "rapoartele privind observările de drone și presupuse tentative de spionaj s-au înmulțit în ultimul timp". Totuși, armata germană tratează situația cu prudență, subliniind că dronele comerciale sunt disponibile oricui și că unele survoluri pot fi rezultatul unor acțiuni lipsite de intenții ostile, din partea unor persoane neavizate.

Chiar și așa, natura sensibilă a activităților desfășurate în cazarma din Schwesing și faptul că zona găzduiește soldați ucraineni antrenați pe tehnică militară avansată, cum sunt sistemele Patriot, ridică suspiciuni. Aceste sisteme sunt considerate printre cele mai performante în apărarea antiaeriană și au fost livrate de Occident Ucrainei pentru a contracara atacurile rusești.

Un context de securitate tensionat

Incidentul vine pe fondul unor tensiuni tot mai mari în Europa, unde Germania a devenit una dintre principalele ținte ale războiului hibrid purtat de Rusia împotriva statelor occidentale. Autoritățile germane sunt deja în alertă din cauza numeroaselor atacuri cibernetice, a propagandei rusești și a sabotajelor asupra infrastructurii critice. În ultimele luni, mai multe cabluri subacvatice de telecomunicații și energie din Marea Baltică au fost avariate în circumstanțe suspecte, iar oficialii europeni au indicat Rusia ca posibilă responsabilă, acuzații negate ferm de Moscova.

În fața acestor provocări, Berlinul ia măsuri concrete pentru a-și proteja infrastructura militară. La mijlocul lunii ianuarie, guvernul german a aprobat un plan prin care armata este autorizată să doboare dronele suspecte. Acest proiect de lege urmează să fie dezbătut și aprobat în Bundestag pentru a intra în vigoare.

Germania, o țintă a Kremlinului

În calitate de al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite, Germania se află într-o poziție sensibilă în conflictul din estul Europei. Angajamentele Berlinului față de Kiev, incluzând livrarea de tancuri Leopard, sisteme antiaeriene și alte echipamente militare, au atras furia Moscovei.

Armata germană nu a stabilit încă dacă aceste survoluri au fost efectuate de agenți străini, circumstanțele indică o posibilă legătură cu tensiunile geopolitice actuale. Între timp, măsurile de securitate în jurul bazelor militare germane au fost sporite, într-o încercare de a preveni incidente similare în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel