Dronă americană lovită de un avion rusesc deasupra Mării Negre
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa Foto YouTube CNA
Sursa Foto YouTube CNA
Un avion de vânătoare rusesc s-a ciocnit cu o dronă de supraveghere americană, deasupra Mării Negre, a transmis armata SUA.  

Drona Reaper și cele două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre, când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața și a aruncat combustibil în fața dronei fără pilot, potrivit surselor oficiale citate de CNN

Unul dintre avioane a deteriorat apoi elicea Reaper-ului, care este montată pe spatele dronei. Avariile aduse elicei au forțat SUA să doboare drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Avioanele rusești și americane au operat deasupra Mării Negre în timpul războiului, dar aceasta este prima interacțiune agresivă, o escaladare potențial periculoasă într-un moment critic al luptei.

Forțele aeriene americane au emis o declarație în care acuză aeronava rusă că acționează „în mod nesăbuit, nesănătos din punct de vedere ecologic și neprofesional”.

„La aproximativ 7:03 AM (CET), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, ceea ce a făcut ca forțele americane să fie nevoite să doboare drona MQ-9 în apele internaționale. De câteva ori înainte de coliziune, Su-27-urile au aruncat combustibil și au zburat în fața dronei MQ-9 într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesională. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James B.Hecker, comandantul Forțelor Aeriene din Europa și Forțele Aeriene din Africa.

SUA operează drone Reaper deasupra Mării Negre încă de dinainte de începutul războiului, pentru a monitoriza zona. Dronele Reaper pot zbura până la 15 m, potrivit Forțelor Aeriene ale SUA, și au senzori și capacități de a colecta informații și de a efectua recunoașteri pentru perioade lungi de timp, ceea ce o face o platformă ideală pentru a urmări mișcările pe câmpul de luptă și din Marea Neagră.

"SUA și aeronavele aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional, ținând cont de normele de siguranță”, a adăugat Hecker.

Acest incident urmează un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși care interacționează cu aeronavele americane și aliate peste spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la escaladare neintenționată a războiului, anunță Centrul European de Comandă al SUA.

Forțele Aeriene ale SUA în Europa zboară în mod obișnuit în întreaga Europă deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legile naționale și internaționale aplicabile. Pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele aliaților SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel