Data publicării:
Drogurile, subiect de RĂZBOI în România: Real fiasco şi dezinteres al autorităților
CIADO apreciază Raportul privind situaţia drogurilor 2015, lansat de Agenţia Naţională Antidrog, ca fiind unul nerealist.
Agenţia Naţională Antidrog a dat publicității Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România, fără a da cifre fie pentru că nu le cunoaște, fie pentru că sunt îngrozitoare. Raportul conține o mare de cuvinte și un limbaj de lemn, ascunzând o situație alarmantă. Contactat de DC News, Lazăr Gigel, președintele CIADO, a făcut o serie de precizări privind aceste date.
Planul de acţiune pentru perioada 2013 – 2016, adoptate prin H.G. nr. 784/ 2013, s-a adoptat la finele anului 2013, fapt ce demonstrează că în anul 2013, România nu a avut politici aplicate în domeniu.
"În anul 2014, autorităţile administraţiei publice locale din 22 judeţe ne-au comunicat că nu au aplicat Planul de Acţiune Judeţean şi nu au alocat fonduri în acest sens, ceea ce ne determină să considerăm perioada 2013-2014 un real fiasco şi dezinteres al autorităților faţă de fenomenul drogurilor", a spus Lazăr Gigel, președinte executiv CIADO în exclusivitate pentru DC News.
Agenţia Naţională Antidrog printr-o interpretare eronată a prevederilor Legii 350/2002, nu a pus în practică Programul de Interes Naţional din anul 2008 fapt pentru care societatea civilă specializată în politicile antidrog nu au avut resurse finaciare conform legii.
vezi și: Cifre înfricoșătoare ascunse de autorități. Agenţia Naţională Antidrog, fenomen alarmant în România
"Mai mult, Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2013-2016 (aprobată în 2015); proiect de H.G. privind aprobarea Programul de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2013–2016 (aprobată în 2015) denotă, că în perioada 2013 – 2014 – 2015, România nu a avut documentele legislative puse în practică şi ne întrebăm cum ar putea fi considerate şi apreciată eficientă politicii antidrog?", a mai zis Lazăr Gigel.
Se apreciază că etnobotanicele în urma măsurilor legislative şi de control luate de autorităţi, coroborate cu o informare mai bună în rândul populaţiei generale asupra riscurilor generate de acest tip de consum, pe baza datelor furnizate din monitorizarea altor indicatori (urgenţe medicale datorate consumului de droguri, admiterea la tratament), în anul 2013 se înregistrează o scădere a interesului pentru consumul acestor substanţe.
Raportul Agenţiei Naţionale Antidrog, apreciere eronată
"Este o apreciere eronată din punctul nostru de vedere. Măsurile luate de autorităţi s-au limitat strict la închiderea magazinelor de vise, comenzile mutându-se pe Internet şi nu poate fi apreciat dacă a scăzut sau nu neexistând o formă de control. În ceea ce priveşte măsurile de prevenire enunţate de Agenţie, acestea nu au existat decât la nivel micro. Agenţia nu a avut resurse financiare pentru programe naţionale , logistică şi resursă umană suficientă", ne-a mai spus președintele CIADO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News