Drogurile „perfide” care transformă tinerii în zombie. Ofițer DCCO: De ce le e greu polițiștilor să introducă sub control toate tipurile de droguri nou apărute
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Facebook Jandarmeria Constanţa
Facebook Jandarmeria Constanţa
Un ofițer DCCO a explicat, cu identitatea protejată, de ce le este greu polițiștilor să introducă sub control toate tipurile de droguri nou apărute. 

Discutând despre efectele etnobotanicilor, ofițerul DCCO a expus provocările Poliției Române în ceea ce privește controlul noilor tipuri de droguri.

„Acestea au intrat pe piața din România în 2008-2009 și aveau o particularitate destul de perfidă, să îi spun așa. Erau în afara cadrului legislativ creat prin niște decizii internaționale, care spuneau că anumite substanțe trebuie trecute pe anumite liste și considerate nocive pentru populația generală. De ce? Unul dintre principii, că sunt mai multe, este pentru că nu puteau anticipa cum funcționează organismul la un anumit tip de dependențe. Fiecare organism, bineînțeles, acționează diferit, dar comunitatea internațională a stabilit că este o problemă.

A fost o provocare pentru toate statele Uniunii Europene pentru că trebuia răspuns la acest fenomen, nu aveai experiența necesară în niciun stat și trebuia un răspuns rapid. Răspunsul României a fost dat destul de repede, în 2010, printr-o ordonanță guvernamentală, unde au fost introduse pe lista drogurilor 39 de substanțe. Acest lucru nu a răspuns fenomenului. De ce? Pentru că grupările de criminalitate organizată erau pregătite pentru acest răspuns. A fost o coordonare amplă pe care noi nu o prevăzusem la momentul respectiv și pe care am putut să o detectăm ulterior.

De fiecare dată când erau introduse substanțele, în cadrul oricărui stat al Uniunii Europene, apărea o nouă substanță. E normal că nici medicii nu știu cum să reacționeze în cazurile anumitor pacienți, pentru că de îndată ce unele droguri sunt introduse sub control, apar alte tipuri de droguri. Atunci, acele substanțe nu pot fi studiate temeinic, astfel încât să știi ce răspuns terapeutic să dai anumitor efecte, iar provocarea medicilor este una extrem de mare și putem să avem inclusiv tragedii”, a declarat un ofițer DCCO, în platoul emisiunii „Culisele Justiției”, la interviul realizat de prezentatoarea Laura Duță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel