Dreapta elvețiană încearcă să blocheze "celebrarea satanismului și ocultismului" de la Eurovision 2025
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Grupurile conservatoare speră să forțeze organizarea de referendumuri locale în potențialele orașe gazdă ale concursului din 2025, astfel încât să împiedice găzduirea Eurovisionului.

Grupurile conservatoare amenință că o să împiedice Elveția să găzduiască ediția de anul viitor a concursului Eurovision prin organizarea de referendumuri privind bugetul potențialelor orașe gazdă, afirmând că Eurovision este un "eveniment propagandistic" care "celebrează satanismul și ocultismul".

Elveția a câștigat dreptul de a găzdui cel mai mare eveniment muzical live din lume după ce cântărețul elvețian Nemo a triumfat în Suedia cu piesa The Code. Orașele Zurich, Geneva, Berna și Basel au depus toate cereri pentru a găzdui spectacolul de cinci zile.

Cu toate acestea, partidul conservator creștin Uniunea Federală Democrată din Elveția (EDU) a declarat că va încerca să utilizeze sistemul de democrație directă al țării pentru a supune la vot cererile de împrumut ale orașelor candidate.

"Concursul de cântece Eurovision este o ocazie de propagandă îngrozitoare", a declarat EDU într-o postare pe rețelele sociale marți. "O țară care oferă o scenă unui astfel de gunoi dezgustător nu își va ridica imaginea, ci doar își va arăta propriul declin intelectual", a continuat EDU.

Spectacolul cântărețului irlandez Bambie Thug la concursul din 2024 a implicat un dansator cu coarne asemănător diavolului

Samuel Kullmann, un politician de rang înalt din cadrul EDU, a declarat pentru radiodifuzorul elvețian SRF că partidul său este deranjat de "celebrarea, sau cel puțin tolerarea tot mai mare a ... satanismului și ocultismului" la Eurovision. "Tot mai mulți artiști prezintă în mod deschis mesaje ocultiste și le subliniază cu simbolurile respective", a spus el.

Spectacolul cântărețului irlandez Bambie Thug la concursul din 2024 a implicat un dansator cu coarne asemănător diavolului și un cerc de lumânări care conținea o pentagramă. Pentagrama în forma sa inversată este un simbol satanic des întâlnit.

În finala de la Malmö, Nemo a devenit primul artist non-binar care a câștigat concursul în istoria sa de 68 de ani, cu un cântec care își celebrează identitatea dincolo de normele de gen masculin și feminin.

EDU este un partid politic minor, cu un singur loc în consiliul național elvețian, însă apelurile sale la referendumuri au fost susținute în unele cantoane de Partidul Popular Elvețian (SVP), un mai mare partid de dreapta, și de Asociația Contribuabililor Elvețieni.

Aripa de tineret a SVP a citat ceea ce a numit introducerea unui al treilea gen și "antisemitismul deschis" drept motiv pentru susținerea unui referendum. În mai, au avut loc ample proteste pro-Palestina în fața locului de desfășurare a finalei și semifinalei de la Malmö.

Orice referendum împotriva orașelor elvețiene care găzduiesc Eurovision nu ar fi neapărat în favoarea dreptei politice, însă amenințarea cu plebiscitul introduce o incertitudine imensă pentru planificatori.

Voturile nu ar putea avea loc înainte de noiembrie, dar orașul gazdă pentru evenimentul din mai 2025 este programat să fie ales de Swiss Broadcasting Corporation în consultare cu European Broadcasting Union până la sfârșitul lunii august, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel