Drama din zonele de conflict: Numărul copiilor răpiți și violați a crescut dramatic în 2020
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Drama din zonele de conflict: Numărul copiilor răpiți și violați a crescut dramatic în 2020 / Foto: Pixabay
Drama din zonele de conflict: Numărul copiilor răpiți și violați a crescut dramatic în 2020 / Foto: Pixabay
Numărul copiilor răpiți și violați a crescut dramatic în 2020, potrivit unui raport ONU.

Numărul copiilor răpiţi şi violaţi în regiunile în care sunt crize a cunoscut un salt masiv în 2020, potrivit unui raport al ONU, transmite Agerpres, citând dpa.

"Încălcările cu cea mai mare creştere exponenţială în 2020 au fost răpirile, cu un procent ameţitor de 90%, violurile şi alte forme de violenţă sexuală, care au crescut cu 70%", a anunţat luni biroul Virginiei Gamba, reprezentanta specială a ONU pentru copii şi conflictele armate.

Biroul a documentat violenţe comise la adresa a peste 19.300 de fete şi băieţi din zonele de conflict în cursul anului 2020. În 8.400 cazuri, copiii au fost ucişi sau mutilaţi, în principal în Afganistan, Siria, Yemen şi Somalia.

Mii de copii, recrutați ca soldați



Aproape 7.000 de minori au fost recrutaţi ca soldaţi copii sau folosiţi în război, în principal în Somalia, Siria, Myanmar şi Republica Democratică Congo.

Human Rights Watch a criticat biroul ONU pentru faptul că nu a inclus Israelul şi Arabia Saudită pe aşa-numita listă neagră din anexa raportului pentru acţiunile acestor ţări împotriva copiilor, deşi violenţele au fost documentate în raport.

Organizaţia a apreciat că aceasta marchează un eşec repetat al Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, de a-şi baza lista pe propriile dovezi ale ONU, despre care aceasta a afirmat că trădează copiii şi promovează impunitatea. 

 

ONU: Numărul copiilor obligați să muncească a crescut.

 

Milioane de copii riscă să fie obligaţi să muncească din cauza pandemiei de COVID-19, într-o perioadă în care la nivel global se înregistrează o creştere a numărului copiilor care muncesc pentru prima oară în ultimele două decenii, a avertizat la începutul lunii iunie ONU, potrivit  Agerpres, care citează AFP.

Un raport comun al OIM şi UNICEF estimează că, la începutul anului 2020, 160 de milioane de copii erau obligaţi să muncească, cu 8.4 milioane mai mult decât în urmă cu patru ani.Dacă se adeveresc previziunile actuale privind creşterea sărăciei globale, încă nouă milioane de copii vor fi forţaţi să muncească până la sfârşitul anului viitor, potrivit raportului. Modelele statistice indică însă că această proiecţie ar putea fi de peste cinci ori mai mare, a avertizat Claudia Cappa, coautor al raportului.

"Dacă protecţia socială scade în raport cu nivelul actual, din cauza măsurilor de austeritate şi a altor factori, numărul copiilor obligaţi să muncească ar putea să crească cu 46 de milioane" până la sfârşitul anului 2022, a explicat Cappa pentru AFP. Mai multe date din raport, găsești AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel