Data publicării:
Coreea de Sud și Coreea de Nord se ”ciocnesc” la granița României. Una trimite arme Ucrainei, alta soldați Rusiei!
Seulul semnalează cea mai proactivă poziție a sa în ceea ce privește înarmarea Ucrainei.
Coreea de Sud ia în considerare furnizarea directă de arme către Ucraina, pe măsură ce apar tot mai multe dovezi că soldați nord-coreeni se pregătesc să sprijine Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.
Agenția de spionaj a Coreei de Sud (NIS) a declarat săptămâna trecută că administrația din Coreea de Nord a trimis 1.500 de soldați din forțele speciale în extremul orient al Rusiei pentru a se antrena în baze militare locale, în vederea participării viitoare la lupte alături de trupele Moscovei în Ucraina.
"Dacă situația pare să escaladeze prea mult, am putea lua în calcul și utilizarea armelor în scop ofensiv"
Mass-media locală, citând NIS, a raportat că Phenianul a decis să trimită 12.000 de soldați, organizați în patru brigăzi, către Rusia.
Un oficial de rang înalt din biroul președintelui Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat marți că Seulul ar putea lua în considerare furnizarea de arme defensive și letale către Ucraina, în funcție de evoluțiile situației.
„Am lua în considerare furnizarea de arme în scopuri defensive, ca parte a unui scenariu etapizat, iar dacă situația pare să escaladeze prea mult, am putea lua în calcul și utilizarea lor în scop ofensiv”, a declarat oficialul prezidențial jurnaliștilor, semnalând astfel cea mai proactivă poziție a Seulului până în prezent în ceea ce privește înarmarea Ucrainei.
Această evoluție subliniază potențialul ca Peninsula Coreeană, divizată, să fie implicată în conflict. Comentariul președintelui a venit după ce consiliul național de securitate al Coreei de Sud a ținut o reuniune de urgență pentru a discuta răspunsurile sale la legăturile militare tot mai strânse dintre Coreea de Nord și Rusia.
Coreea de Sud, care deține unele dintre cele mai mari rezerve de obuze de artilerie din lume, a oferit ajutor umanitar și alte forme de sprijin Ucrainei, alăturându-se sancțiunilor economice conduse de Occident împotriva Moscovei.
Cu toate acestea, nu a furnizat direct arme către Kiev, invocând o politică de lungă durată de a nu furniza arme țărilor implicate activ în conflicte.
Schimbarea de politică a Seulului ar fi bine primită de Kiev
Schimbarea de politică a Seulului ar fi bine primită de Kiev, care se confruntă cu o penurie disperată de muniții. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut anterior un „răspuns ferm” din partea partenerilor internaționali la implicarea Coreei de Nord în războiul în desfășurare.
Între timp, o serie de clipuri au apărut în ultimele zile, care arată, potrivit relatărilor, soldați nord-coreeni antrenându-se în Rusia.
Duminică, Centrul Ucrainean de Comunicare Strategică și Securitate a Informațiilor a distribuit un videoclip care pare să arate soldați nord-coreeni primind uniforme și echipamente la poligonul de antrenament Sergeevka, situat în estul îndepărtat al Rusiei.
Astra, o publicație independentă rusă, a publicat marți două clipuri în care par a fi soldați nord-coreeni stând în afara unei baze militare. Bărbații pot fi auziți vorbind în coreeană, iar un instructor le spune soldaților să "intre în clădire".
Cercetători independenți au geolocalizat clipurile la poligonul de antrenament Sergeevka.
Kremlinul a refuzat să răspundă direct la întrebarea dacă trupele nord-coreene vor lupta în Ucraina, dar a afirmat că este dreptul suveran al Moscovei să dezvolte relații cu Phenianul în toate domeniile.
Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin, care s-au întâlnit pentru prima dată în 2019, caută o cooperare militară și economică mai strânsă pentru a contracara izolarea internațională tot mai mare, provocată de invazia Ucrainei de către Rusia și de programele nord-coreene de rachete balistice și arme nucleare. În iunie, cei doi lideri au semnat un pact care include o clauză ce obligă țările să se sprijine reciproc în cazul în care una dintre ele este atacată.
Luni, Regatul Unit a declarat că "evaluează că este foarte probabil ca administrația din Coreea de Nord să fi fost de acord să trimită trupe pentru a sprijini războiul Rusiei în Ucraina".
"Se pare că, cu cât Putin găsește mai dificil să recruteze ruși pentru a deveni carne de tun, cu atât este mai dispus să se bazeze pe RPD [Coreea de Nord] în acest război ilegal. Putin este clar disperat. Disperarea lui este un pericol pentru noi toți", a spus Dame Barbara Woodward, reprezentanta permanentă a Regatului Unit la Națiunile Unite, în timpul unei declarații la New York, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News