Drama actriței Margareta Pogonat, "mama lui Pistruiatul". O iubire neîmplinită i-a marcat viața
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video Cineclic, YouTube
captură video Cineclic, YouTube
Despre Margareta Caliopi-Pogonat nu se știu foarte multe. Aparițiile în presă și interviurile din timpul vieții au fost destul de rezervate. Cu toate acestea, frumoasa și talentata actriță a rămas în memoria colectivă drept mama dojenitoare a lui Pistruiatul, personajul năbădăios din seria de filme pentru copii din vremea comunismului cu același nume și, mai departe, "Roșcovanul". După un mare actor i-a bătut inima... altfel. Iată despre cine este vorba!

Margareta Caliopi-Pogonat, o prezență iconică în peisajul artistic românesc, este adesea amintită mai degrabă în contextul rolului matern din serialul "Pistruiatul", dar viața și cariera sa sunt, desigur, mult mai bogate și mai complexe decât ce s-a văzut pe ecran.

Născută la 6 martie 1933, în Iași, Margareta a fost fiica ofițerului Alexandru Pogonat, căzut pe front în timpul războiului. Mama sa, Anastasia Ferichidis, cunoscută pe scenă ca Sia Ferichide-Bote, a fost și ea actriță. Pierderea tatălui său pe vremea când era încă o copilă de numai opt ani a marcat-o profund, lăsându-i o moștenire de durere și dor.

Cum și-a făcut debutul în cinematografie

În ciuda provocărilor, Margareta și-a urmat pasiunea pentru artă. Deși inițial a visat să devină medic chirurg, influența mamei sale și dragostea ei pentru scenă au condus-o către lumea teatrului și cinematografiei. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959, sub îndrumarea maestrului Al. Finți, și-a început cariera în domeniul artistic.

Debutul său în cinematografie a avut loc încă din perioada studenției, în 1957, cu un rol memorabil în filmul "Pasărea furtunii", alături de alte nume mari ale scenei românești. Pe parcursul carierei sale, a interpretat o varietate de roluri în filme și seriale de succes, inclusiv în capodopera "Actorul și sălbaticii" (1975), unde a jucat rolul Elvirei, soția lui Costică Caratase, interpretat magistral de Toma Caragiu.

Rolul care a făcut-o celebră

Cu toate acestea, cel mai probabil publicul își amintește îndeosebi de interpretarea sa plină de emoție și căldură din "Pistruiatul", care a devenit memorabilă pentru generații întregi de români: mama mereu cu dojana, dar blândă și grijulie față de fiul său năbădăios. Niciodată agresivă, mereu împăciuitoare și dulce la vorbă, mama personajului Pistruiatul a rămas în istoria cinematografiei drept imaginea idilică de mamă adevărată.

În perioada 1960-1963, Margareta Pogonat a fost prezentă pe scena Teatrului din Iași, iar din 1963 s-a alăturat Teatrului din Ploiești. Această mutare a venit cu o navetă obositoare între Ploiești și București, unde aceasta locuia, o situație pe care a îndurat-o timp de mai bine de un deceniu, străbătând distanțe lungi și înfruntând frigul nopților în gări.

Ulterior, între anii 1974 și 1998, Margareta și-a dedicat timpul și energia exclusiv scenei Teatrului "I.C. Nottara" din București. Un aspect mai puțin cunoscut este colaborarea sa în 1972 în producția englezească "Papesa Ioana", unde a avut ocazia să lucreze alături de nume remarcabile precum Liv Ullmann, Olivia de Havilland și Maximilian Schell.

A avut ghinion în dragoste

În plan personal, Margareta Pogonat a trăit... o poveste de film. S-a căsătorit la o vârstă fragedă, dar căsnicia sa nu a durat mult, ajungându-se rapid la divorț. Din această relație a rezultat Maria-Anca Rusescu, singurul copil al artistei.

O frumoasă idilă s-a înfiripat între Margareta Pogonat și actorul Cornel Coman, marea sa iubire, aceștia întâlnindu-se pe platoul de filmare al peliculei „Drum în penumbră” (1972). Cu toate acestea, soarta avea să-i despartă pentru totdeauna. Cornel Coman, "măcinat" de o boală nemiloasă și galopantă, a pierit chiar pe scenă, într-o după-amiază nefastă, în timpul unui spectacol, pe 16 ianuarie 1981. Avea doar 44 de ani.

Margareta Pogonat și marea sa iubire, Cornel Coman, în filmul „Drum în penumbră” - Foto: Facebook/Cineclic

Ulterior, Margareta Pogonat a încercat să-și găsească consolarea într-o relație ușor controversată pentru acele vremuri, alături de un tânăr cu 17 ani mai tânăr. Era vorba despre Geo Costiniu. „Am fost ca două steluţe care, încet-încet, s-au îndepărtat... până când nu s-au mai văzut...”, a povestit actorul la un moment dat, potrivit adevarul.ro.

Și acesta din urmă s-a stins la 22 noiembrie 2013, la 63 de ani. Câteva luni mai târziu, pe 11 mai 2014, a trecut la cele veșnice și Margareta Pogonat, la 81 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel