Data publicării:
Dragoș Pătraru, despre insolvența de la Petrolul Ploiești - Interviu EXCLUSIV
Dezastrul din fotbalul românesc capătă proporții tot mai însemnate cu fiecare zi care trece. Probleme serioase nu au doar cluburile mici, ci și echipele mari, inclusiv primele trei clasate în Liga 1 la finalul turului. Liderul Steaua se află în litigiu cu Armata, pentru stemă și nume. Pe locul doi la jumătatea campionatului, CFR Cluj a fost depunctată cu 24 de puncte. Iar Petrolul Ploiești, care a încheiat turul pe ultima treaptă a podiumului, a intrat în insolvență, alăturându-se altor cinci echipe din Prima Ligă aflate în această situație: Dinamo, FC Braşov, Rapid, Oţelul Galaţi şi Universitatea Cluj.
Jurnalistul Dragoș Pătraru, suporter înfocat al "Lupilor Galbeni" și inițiator al campaniei "Petrolul e al nostru", în anul 2006, a vorbit într-un interviu acordat DCNews despre situația dificilă în care a ajuns cvadrupla campioană a României. Dragoș Pătraru îi acuză pe foștii și actualii conducători ai clubului pentru ce se întâmplă la Petrolul, însă atrage atenția și asupra unui dosar DNA aflat în instrumentare. Jurnalistul susține că, prin nesoluționarea acestui caz, procurorii anticorupție blochează finanțarea echipei de către Primărie - finanțare considerată perfect legală în alte orașe - și este de părere că această situație nu este una întâmplătoare, ci ar avea în spate interese politice.
Redăm în continuare interviul cu Dragoș Pătraru, pornit de la subiectul intrării în insolvență a Petrolului Ploiești:
DCNews: Cum vedeți situația actuală de la Petrolul Ploiești?
Dragoș Pătraru: Boală lungă, moarte sigură. Din 2006, suporterii Petrolului au luptat atâția ani pentru a-și vedea visul cu ochii. Și pentru ca acest vis să devină realitate cât mai rapid s-au făcut greșeli. Mari. Din păcate, în urma acestor greșeli, echipa a ajuns acum pe mâna unor infractori.
"Insolvența, o soluție pe termen scurt"
Dată fiind situația de la club, cu statul având de luat atâția bani, insolvența era singura soluție pentru a putea menține cheltuielile sub control. Când ai de dat milioane de euro - potrivit ultimelor date, datoriile cumulate depășesc în acest moment 5 milioane de euro - iar patronul este în pușcărie, nu prea ai multe opțiuni pentru a supraviețui. Există un prejudiciu de 15 milioane de euro făcut de patron, prin spălare de bani, iar procurorii s-ar putea întoarce oricând împotriva clubului, chiar dacă prejudiciul făcut statului prin intermediul clubului de fotbal este de 400.000 de euro, din cele 15 milioane. Însă atunci când se pune problema recuperării prejudiciului, iei de unde găsești din prejudiciul făcut de persoana respectivă. Asta înseamnă inclusiv bunurile clubului, active sau nu, jucătorii, acțiunile de la club ș.a.m.d. .
În momentul acesta, intrarea în insolvență este o gură de oxigen pentru club, în sensul că se pot reașeza cheltuielile, iar banii din drepturile de televizare - practic singurele venituri, în afară de rețetele financiare de la meciuri - pot fi folosiți pentru a-i plăti pe jucători.
"DNA blochează colaborarea cu Municipalitatea"
Colaborarea cu Primăria este suspendată din cauza DNA, care a pornit o anchetă, în opinia mea, fără să aibă absolut niciun suport. A fost o anchetă pornită pe un denunț total aiurea făcut de o persoană care a fost dată afară din Primărie. Iar acest dosar este ținut pe loc tocmai pentru a opri virarea către FC Petrolul a sumelor prevăzute ca premii pentru performanțele obținute în anii trecuți.
În aceste condiții, e limpede că insolvența era cea mai bună soluție, dar pe termen scurt, pentru că, în opinia mea, pe termen mediu, încăpută pe mâna unor incompetenți, această echipă este în mare pericol și cred că Primăria - ca proprietar al numelui - trebuie să fie foarte atentă la ceea ce se va întâmpla de acum încolo la club.
Vezi și: Dezastru în Liga 1! O echipă de pe podium cere INSOLVENȚA
Din păcate pentru toți ploieștenii și pentru toți oamenii care au investit foarte mult în această campanie, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Practic, am scăpat de Dracu și am dat peste ta-su. Adică am scăpat de Luca (n.r. - Liviu) și Bercea (n.r. - Florin), hoții fotbalului ploieștean, și am dat de un ospătar infractor care și-a bătut joc de numele acestui club, târându-l într-un scandal imens.
"Primăria este legată de mâini și de picioare"
Din nefericire, fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, de la PDL, a semnat o hârtie - pe care eu și acum o pun sub semnul întrebării și cred că ar trebui să facă obiectul unei anchete - potrivit căreia practic numele de Petrolul aparține acestei societăți cu probleme, atâta timp cât vrea această societate.
Incredibil este că deși există plângeri penale făcute pe numele său de actuala administrație, inclusiv pe modul în care s-au dat bani la Petrolul, fostul primar nu este nici măcar chemat la declarații de procurori.
Deci Primăria, în acest moment, este legată de mâini și de picioare în această problemă, Consiliul Local având de recuperat la Societatea de Gospodărire Urbană o sumă destul de mare, undeva la 300.000 de euro, reprezentând chiria percepută pentru folosirea Stadionului Ilie Oană.
Ne aflăm într-un film cu proști în acest moment. Municipiul Ploiești a investit 20 de milioane de euro în stadion (dintre care, în urma unei licitații trucate, vreo 5 miloane au mers la campaniile electorale ale PDL, chestiune pe care din nou procurorii refuză să o ancheteze), suporterii s-au luptat șase ani de zile pentru a trece numele în patrimoniul Consiliului Local și noi, de fapt, ne trezim acum că stăm la cheremul unui ospătar infractor, în timp ce DNA le bagă consilierilor locali lampa-n ochi îndemnându-i să scrie denunțuri împotriva primarului actual. Ăsta este un scenariu de filme cu proști.
DCNews: Așa cum ați spus și dvs, insolvența reprezintă o soluție pe termen scurt. Pe termen lung ce s-ar putea face?
Dragoș Pătraru: Pe termen mediu și lung, așa cum suporterii au propus de la bun început, ar trebui să fie făcută o societate nouă, pentru că firma moștenită de la Luca și Bercea este o gaură neagră - și ANAF-ul are de recuperat de acolo. Este o nenorocire această societate. Problema este că licența de joc pentru Liga 1 se află pe această firmă și, potrivit regulamentelor, aceasta nu poate fi transmisă.
Primăria ar trebui să aibă, și înțeleg că a început deja demersurile în acest sens, discuții foarte serioase cu niște oameni dispuși nu să fure sau să spele bani în fotbal, ci să producă din fotbal profituri cinstite și transparente pe care să și le ia acasă. E o mare diferență între a avea un comportament de tip căpușă, așa cum face acest domn Capră - care practic nu bagă bani, ci scoate bani din club - și a avea un management sportiv de calitate - să crești jucători, să-i vinzi, să faci scouting de calitate, să aduci jucători care apoi să fie transferați pe mult mai mulți bani - și să poți, la fel cum fac cluburi foarte importante din spațiul ăsta - sârbii, cehii - să trăiești din ceea ce produci. Petrolul poate să facă treaba asta. S-a demonstrat că la Ploiești se poate face performanță, iar ploieștenii susțin performanța. E nevoie doar de niște patroni care să aibă ceva mai multe clase decât trenul.
Citește și: Becali dă lovitura de grație Armatei în scandalul stemei
DCNews: Credeți că ar accepta suporteri o nouă echipă, așa cum s-a întâmplat la Craiova cu CSU?
Dragoș Pătraru: Noi am făcut asta înaintea Craiovei. În 2006, am creat această presiune cu "Petrolul e al nostru", am creat o nouă structură, care s-a numit CSM Ploiești, care a pornit din Divizia D și a mers până în Liga a II-a și tot orașul a fost alături de această structură. Adică la noi s-a întâmplat în 2009 ce se întâmplă acum la Craiova. Moment în care, la presiunea publică și încolțit de procurori, Luca a fost de acord să cedeze Consiliului Local numele de 'Petrolul', astfel încât CSM Ploiești a rămas cu Ioan Niculae, care era, de fapt, patronul Astrei și avea treaba lui cu ”iechipa” lui, ca să-l citez pe el. El a rămas cu CSM Ploiești, pe care a redenumit-o Astra Ploiești, care e acum echipa de la Giurgiu, iar Petrolul a rămas cu locul din Liga a II-a, promovând ulterior în Prima Ligă și având acest contract cu Primăria, care prevede cedarea numelui, brandului, palmaresului ș.a.m.d. . Deci la noi au stat lucrurile dinainte cum stau acum la Craiova.
O problemă importantă care a dus la această situație este și acel dosar de la DNA care nu se închide - și încă o dată spun că nu înțeleg de ce nu se închide! Acolo situația este foarte simplă: procurorii DNA au adus la audieri consilieri locali, au mărturiile consilierilor locali, pe care i-au îndemnat - există și avocați printre ei, care pot să depună mărturie - să scrie că au fost obligați de primar să voteze acea hotărâre. Este ceva foarte grav. Nu înțeleg de ce dosarul nu se închide în vreun fel, dar probabil că asta s-a vrut de la început. Din punctul meu de vedere, nu știu dacă voit sau nu, procurorii au picat pradă unui joc politic, folositor unora în campania din noiembrie. Problema iubitorilor fotbalului este că Petrolul a picat la mijloc și acum suferă toată lumea.
DCNews: Și cine are de câștigat din asta?
Dragoș Pătraru: Din punct de vedere politic, n-a avut de câștigat PSD-ul, acesta nefiind un punct cu care primarul actual să se laude. (...) Nu înțeleg de ce dosarul nu se soluționează fie cu trimiterea în judecată a vinovaților - adică 27 de consilieri, toți oamenii de la Juridic, plus primar, vice-primari ș.a.m.d. - fie cu neînceperea urmăririi penale. Dosarul este tărăgănat fără niciun fel de motiv real. Pe suporteri nu-i interesează politica, îi interesează fotbalul.
Cred că și suporterii vor avea un cuvânt de zis la un moment dat, pentru că, până la urmă, poziția aceasta a autorităților este împotriva performanței clubului. Pe de altă parte, este la fel de adevărat că nici Primăria nu poate să bage niște milioane de euro într-o societate cu asemenea probleme. Este evident că niciun consilier local nu ar vota acum să se dea bani unei echipe care are patronul la pușcărie pentru spălare de bani. Nu putem să trimitem banii ploieștenilor în astfel de locuri. Lămurirea la DNA a acestei anchete deschide drumul către o viitoare finanțare care ar putea să vină, de ce nu, chiar din bani publici. Dar cred că pe o altă structură, nu pe actuala SC FC Petrolul SA. Chiar dacă fosta administrație a avut grijă să lege numele de Petrolul de această firmă a unor infractori, este datoria actualului primar să rezolve situația. Și să ia numele de FC Petrolul de la această societate devenită, iată, nedemnă să reprezinte Ploieștiul, pe fostele glorii ale clubului și pe acești suporteri minunați, fără de care nimic nu ar fi fost posibil. Nu vrem fotbal cu orice preț, vrem fotbal curat. Și transparență. Petrolul înseamnă, mai presus de orice, cinste. Chiar dacă în ultimii ani 20 de ani unii ne-au băgat în Cooperativă, iar alții au pătat numele clubului cu operațiuni mafiote, de spălare de bani.
Petrolul e al nostru, al ploieștenilor, și-l vrem curat, înainte de a-l vrea pe primul loc!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News