Data actualizării:
Data publicării:

Dragnea, împins în război cu Arafat. Multinaționalele, interesate de mișcările din România

Autor: Ion Voicu | Categorie: Politica
WhatsApp

Liviu Dragnea a avut o dispută cu Raed Arafat, pe unul din punctele Programului de guvernare. Miza este una uriașă, unele corporații transnaționale fiind direct interesate de evoluția lucrurilor în România. Jocuri de culise din Ministerele Sănătății și cel de Interne ar putea arunca în aer scena politică, declanșând un lanț de evenimente similar cu cel care a dinamitat regimul Băsescu, în 2012. 

La prima vedere, disputa dintre Liviu Dragnea și Raed Arafat, pe numărul de ambulanțe care vor fi achiziționate pentru comunitățile locale, pare a fi una minoră. PSD și-a trecut în programul de guvernare, ca obiectiv, dotarea primăriilor cu 3000 de ambulanțe, care să fie folosite pentru a transporta cetățenii la spitale sau policlinici. Arafat a precizat, tehnic, că acest sistem are costuri mari (șoferi, întreținere, asigurări etc.) și o eficiență limitată. Bun politician, Dragnea nu a intrat în detalii și nici nu a escaladat disputa, care a trecut aproape neobservată.  Arafat și liderul PSD se bucură de susținerea din același bazin electoral, deci confruntarea nu ar fi folosit nimănui. Un conflict public cu Arafat ar putea genera proteste similare cu cele care au dinamitat regimul Băsescu. Criticii lui Arafat, din partea dreaptă a scenei politice, ar profita de popularitatea fondatorului SMURD pentru a spori baza de selecție a protestatarilor la mitingurile anti-PSD. 

Cine lansează zvonuri despre schimbarea lui Arafat

Între timp, la Ministerul de Interne se află în derulare o licitație pentru un acord cadru pe patru ani, care vor fi folosite și de SMURD (15-20%) și ambulanță (80% din total), nu de șoferii primăriilor. Într-un fel, este concurența la proiectul PSD.

Poziția față de acest proiect, început în 2016, ar da un semnal despre sistemul pe care îl proiectează guvernarea PSD în domeniul medicinei de urgență. Între timp, au apărut zvonuri despre schimbări de anvergură: trecerea SMURD la Ministerul Sănătății, de la Ministerul de Interne, desființarea postului de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, pe care se află Arafat la MAI, înlocuirea SMURD cu Ambulanța etc.

Este posibil ca zvonurile să fi pornit din arcul guvernamental, pentru că persoanele interesate de funcții vor să speculeze o eventuală nemulțumire a șefului, după ce a fost contrazis de Arafat. Lansarea zvonurilor despre o demitere a șefului DSU ar putea fi o strategie de negociere într-un moment când se tranșează zonele de influență, între SMURD, Ambulanță, MAI și Ministerul Sănătății.

Cert este că, în București, Dispeceratul Unic Integrat, care reunește în același centru de comandă Ambulanța, SMURD-ul și pompierii, nu funcționează. Blocarea acestuia ar da un mesaj nu doar la nivel națiopnal, ci și pe plan european.

Miză economică transnațională a modelului românesc

La Bruxelles se ia în calcul testarea modelului SMURD în occident. State mari, cum ar fi Germania, Italia și mai ales Franța doresc să copieze modelul din România. Succesul unui astfel de model ar veni în coliziune cu interesele unor concerne multinaționale specializate în pază, transport, transport medicalizat, și care mai nou oferă și servicii împotriva incendiilor. Aceste mari firme private, cu filiale în zeci de țări, sunt nemulțumite de integrarea serviciilor de ambulanță și SMURD cu pompierii, în centre de comandă unică, gestionate de autorități publice. Dimpotrivă, doresc fragmentarea și privatizarea acestor servicii, pentru a se consolida pe o piață în creștere.

În Statele Unite, cheltuielile cu ambulanța și SMURD au explodat după privatizare, în loc să scadă. În plin porces de globalizare, orice succes al sistemului public, de pe o piață cât de mică, este perceput drept o amenințare de către marii jucători în domeniu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel