Dragnea fredonează divorțul PSD-PNL: Țara nu poate fi guvernată așa. Lucrurile trebuie tranșate, dacă se merge mai departe cu acest USL
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
dragnea
dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea cere ședință de urgență în USL pentru a lua pulsul colaborării PSD cu PNL. Social-democratul spune că nu vrea să ia parte la ”o mare minciună”, iar ”țara nu mai poate fi guvernată așa”. Reacția lui Dragnea vine după ce PNL a înaintat un proiect de lege, fără discuții în USL, pentru modificarea legii electorale, potrivit căruia primarii să fie aleși în două tururi, iar președinții de Consilii Județene să fie aleși de consilieri, nu prin vot uninominal.

Dragnea a fost întrebat cum își explică decizia liberalilor de a iniția proiectul privind legea electorală fără să consulte USL: ”Se explică inexplicabil: Am scos un porumbel, dar nu știu ce să spun altceva”.

”A fost o iniţiativă. Noi nu o susţinem, sub nicio formă. O să discutăm în Parlament din moment ce nu s-a discutat în USL. Nu putem continua aşa. Această ţară nu poate fi guvernată în această manieră.(...) Este un lucru care trebuie să fie tranşat foarte rapid, într-o discuţie foarte calmă, care sper să aibă loc cât de curând: suntem în stare să mergem mai departe cu acest USL şi să urmărim obiectivele stabilite politic în programul USL, bine... nu putem, trebuie să hotărâm, ca să nu mai păcălim populaţia”, a adăugat Dragnea, potrivit Agerpres, la finalul seminarului internaţional "Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbţiei fondurilor europene", organizat de Ministerul Dezvoltării.

”Sunt unul dintre puținii oamenii care au participat la construcția USL-ului, nu am cum să nu iubesc asta. Am avut o discuție cu o parte a colegilor liberali care a spus că urmează să ne întâlnim. Încă mai sper. Nu e vorba de nervozitate, e vorba de realism. În acest an este important să finalizăm măcar acest proces de modificare a 315 ( Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare - n.r.) pentru a redefini rolul regiunii de dezvoltare. Dacă nu putem să modificăm Constituția, pentru că încă nu suntem constituționali cu legea aia, încă n-a început să curgă anul ăla, nu putem să stăm indiferenți la o eventuală blocare a dezvoltării acestei țări”, a declarat Liviu Dragnea.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat că frustrarea lui Liviu Dragnea este firească, pentru că liberalii au realizat acel proiect de lege fără consultări prealabile.

Dragnea acuză PNL că acționează în funcție de interese politice și electorale

Liderul PSD a subliniat că social-democrații nu susțin în niciun chip inițiativa PNL.  ”Mi se par nişte modificări proaste. Noi nu susţinem aşa ceva. Nu există niciun fel de motivaţie. În primul rând, discutăm de legitimitate. Dacă facem acte normative având interese politice sau electorale, această ţară nu se mai vindecă niciodată. Noi, când discutăm despre alegerea unui preşedinte de CJ direct de către cetăţeni, am rezolvat o foarte mare problemă - stabilitatea unei administraţii”, a spus Dragnea.

Proiectul prin care PNL vrea să lase PSD fără supremația din teritoriu

Un număr de 63 de senatori și deputați PNL au înaintat o propunere de modificare a legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale fără consultare prealabilă în USL. Liberalii vor ca primarii să fie aleși în 2 tururi. Astfel, dacă niciun candidat nu ia 50%+1 din voturi în prima rundă, primii doi politicieni să meargă în turul al doilea.

Totodată, PNL a propus să se renunțe votul uninominal pentru alegerea șefilor de Consilii Județene, urmând ca aceștia să fie aleși prin vot indirect de către consilierii locali.

Ambele propuneri dezavantajează partidul mai mare. În cazul alegerilor de edili, dacă, de exemplu, candidatul PSD ia cel mai mare scor, dar nu trece de 50%+1, în a doua rundă, partidul candidatului de pe locul doi poate negocia cu celelalte partide pentru a-i oferi susținerea electorală. În ceea ce privește alegerea președinților de CJ de către consilierii județeni, această formulă ar permite ca partidul care are cei mai mulți consilieri să nu dea și șeful de Consiliu, deoarece consilierii celorlalte partide pot negocia să susțină alt candidat.

Mai mult, proiectul PNL prevede introducerea prevederii potrivit căreia ”alegerile pentru consilieri şi pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot”. Ce spune Ponta Premierul Victor Ponta a avut, vineri, o întâlnire cu specialiștii și autoritățile pe tema construirii podului de la Agigea. Jurnaliștii prezenți la eveniment l-au informat pe prim-ministru cu privire la declarațiile omului nr. 2 din PSD, Liviu Dragnea, despre relația PSD-PNL. Ponta a replicat că vrea să discute lucruri serioase cât timp este la Constanța, pentru că ”scandal pe Dâmbovița avem în fiecare zi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel