Dragnea, despre conflictul său de interese: Am avut audit de la Comisia Europeană şi ne-au spus că totul este OK. Scandalul, pornit de consilierul lui Boc
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, pesedistul Liviu Dragnea, a reacţionat la atacurile din presă care acreditează ideea că ar fi în conflict de interese în derularea a două proiecte europene. „În luna martie au venit trei reprezentanţi de la Comisia Europeană pentru un audit la CJ Teleorman (...) Ne-au mulţumit şi ne-au spus că ne vedem peste trei ani“. Liviu Dragnea cere intervenţia OLAF, ANAF, ANI şi a Parchetului General şi arată acum cu degetul către Cătălin Vătafu, consilier al premierului Emil Boc, care ar fi instrumentat această campanie împotriva sa.
„În luna martie au venit trei reprezentanţi de la Comisia Europeană pentru un audit la CJ Teleorman. Precizez că cei trei reprezentanţi sunt români. Aceştia au avut numai discuţii tehnice cu funcţionarii din Consiliul Judeţean şi nu au pus vreo întrebare despre vreun conflict de interese. Au făcut şi vizite în teren, dar au lăsat de înţeles că totul este ok. Ne-au mulţumit şi ne-au spus că ne vedem peste trei ani“, a povestit Liviu Dragnea episodul auditului european, potrivit gandul.info. Liderul PSD a susţinut că ancheta europeană a luat o altă turnură după ce oficialii europeni au ajuns la Bucureşti. „Sunt presiuni ca la Teleorman să apară probleme. Suntem scoşi ţapi ispăşitori pentru că cei de la Comisia Europeană vor să întrerupă plăţile pentru Axa 2. Dacă oficialii români vor să mă scoată ţap ispăşitor se înşeală“, a fost varianta prezentată de Dragnea.
„Solicit OLAF şi DNA să controleze achiziţiile publice. Solicit ANI să vadă dacă există vreun conflict de interese în Teleorman. Cer Parchetului General să verifice cine influenţează oficialii europeni. Le dau şi un indiciu: Cătălin Vătafu, şeful Autorităţii de Management a Instrumentelor Structurale“, a cerut pesedistul.
Ce spune Comisia Europeană
Comisia Europeană a anunţat la 26 mai că va întrerupe plăţile vizând o parte a proiectelor din cadrul Programului Operaţional Regional, se arată într-un răspuns transmis de serviciul de presă al Executivului european, la solicitarea Mediafax. „Putem confirma faptul că CE a anunţat la 26 mai că va întrerupe plata privind o parte din Programul Operaţional Regional. Subliniem că este vorba despre o întrerupere a plăţilor, nu despre o suspendare a plăţilor. Autorităţilor române li se cere să îndeplinească solicitările formulate pe baza descoperirilor auditului preliminar, astfel încât Comisia să poată executa plăţile legate de acest program", se arată în răspunsul transmis de serviciul de presă al CE, în care nu se precizează detalii despre programele aflate în discuţie, concluziile exacte ale auditului sau sumele a căror plată se întrerupe.
În ceea ce priveşte existenţa unor semnale privind probleme legate de autorităţile române şi utilizarea fondurilor din POR, CE subliniază că „trebuie făcută distincţie clară între greşeli şi fraude sau abateri deliberate“. „Multe greşeli sunt pur administrative sau determinate de o aplicare incorectă a regulilor UE privind achiziţiile publice a proiectelor mai mari. Frauda efectivă, reală, este foarte mică, reprezentând 0,2% din totalul cazurilor în care apar greşeli. UE nu va înceta însă niciodată să combată frauda, care din păcate se regăseste în fiecare stat membru fără a putea particulariza o ţară anume“, mai spune Comisia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News