Dragnea, priorităţi: Codurile penale şi Comisia pentru legile siguranţei naţionale
Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat luni că în perioada următoare vor avea loc dezbaterea cu privire la Codurile penale şi prezentarea obiectivelor Comisiei pentru legile siguranţei naţionale.
'În această săptămână sau cel mai târziu săptămâna viitoare vor începe în comisia specială dezbaterile pe Codurile penale. Avem săptămâna asta, sper ca cel puţin din partea noastră, colegii care au fost desemnaţi pe legile de securitate naţională să ne prezinte obiectivele comisiei respective, ca să intrăm într-un Birou permanent reunit şi un plen reunit cu aprobarea comisiei. Sper să ne uităm cu atenţie la obiectivele comisiei, pentru că sigur o să fie şi această comisie atacată la CCR, şi să nu mai fie vreo greşeală', a declarat Dragnea la Parlament, întrebat care vor fi priorităţile legislative până la finele acestei sesiuni parlamentare.
Despre abuzul în serviciu, el a arătat că, dacă există un prag, acesta să nu fie unul foarte mare. Referindu-se la forma finală a Codurilor penale, Dragnea a precizat că este vorba despre o serie de principii dintr-o directivă europeană care trebuie transpuse în legislaţia din România.
'Nu poţi să iei un set de principii, să-l traduci în româneşte şi să fie o lege. Pentru că principiile sunt şi acum şi cu toate aceste principii, tot vedem că apar protocoale, secrete, tot felul de abuzuri în acest sistem şi trebuie să fie transpuse acele principii în acte normative, adică în special în Coduri, cred - nu ştiu dacă mai trebuie şi în altă legislaţie - în aşa fel încât orice român să aibă garanţia că beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, că nu mai este obligat el să-şi dovedească nevinovăţia, acuzarea trebuie să fie cea care produce probe, că deciziile instanţei se iau bazate pe probe, dincolo de orice îndoială, aşa cum este în orice stat democratic', a mai arătat liderul PSD.
[citeste si]
Trei motivaţii principale
Potrivit acestuia, sunt trei motivaţii principale care au condus la intenţia de modificare a Codurilor penale - deciziile CCR, deciziile CEDO şi două directive.
'Eu, personal, şi noi nu putem fi de acord cu nicio prevedere care ar slăbi munca de cercetare, dar în acelaşi timp, nici să lăsăm în continuare loc unor abuzuri, pentru că trebuie să fie un echilibru corect între drepturile fundamentale şi toate armele necesare pentru o cercetare penală corectă şi serioasă', a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News