Data actualizării:
Data publicării:

Românii alimentează în Ungaria. Maghiarii au plafonat prețul la benzină și motorină încă de anul trecut

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto Pixabay/Unde se află România în Europa: prețuri, salariu și putere de cumpărare
foto Pixabay/Unde se află România în Europa: prețuri, salariu și putere de cumpărare

Se pare că isteria preţurilor la carburanţi ar fi pornit de la o filială din România a grupului petrolier ungar MOL, fiind primii care au crescut preţurile. 

Alegeri prezidentiale 2024

În Ungaria, situația este mult mai bună pentru cetățenii maghiari pentru că litrul de benzină, dar și de motorină este de 479,9 forinți, adică 6,2 lei. Iar prețurile nu pot să crească mai mult decât atât pentru că, prin lege, benzinăriile nu au voie să le mărească mai mult de 480 de forinți pe litru, conform Observator News. Guvernul Ungariei a plafonat prețul la combustibil, în mod prevăzător, încă din luna noiembrie a anului trecut în speranța că vor menține inflația la cele mai scăzute cote.

Măsura de plafonare a preturilor la carburanți ar fi trebuit să expire în luna februarie, dar în contextul crizei energetice, ungurii au prelungit măsura pentru încă trei luni "chiar dacă foarte multe benzinării s-au plâns că lucrează în pierdere, pentru că atunci când a fost stabilit prețul care a fost înghețat, petrolul era mult mai ieftin", conform sursei citate.

O alta măsură inteligentă adoptată de către unguri a fost aceea a impunerii unei limite de cantitate, un soi de raționalizare, astfel încât fiecare cetățean  poate cumpăra maximum 100 de litri de combustibil, pentru a evita situațiile în care oamenii ar fi venit cu recipiente foarte mari să-și facă stocuri pentru o perioadă mai lungă.

În România, din păcate, astfel de măsuri preventive nu există, iar ziua de 9 martie 2022 ne-a adus cele mai mari prețuri la carburanți înregistrate vreodată, de când s-a inventat motorul cu ardere internă. Iar când prevenția lipsește cu desăvârșire, ori din motive de neștiință, ori din motive de voință, automat nu ne rămâne decât să încercam să tratăm daunele suferite.

Astfel, după imaginile apocaliptice de ieri seară cu românii din benzinării, Consiliul Concurenței a hotărât să pornească o investigație pentru a descoperi motivul creșterii nejustificate a preturilor la carburanți. 

Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel