Data publicării:

Dr. Valeria Herdea, despre influenceri și informațiile medicale: Unde este limita conștiinței?!

Autor: Andrada Oana | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Dr. Valeria Herdea a vorbit, la interviurile DC News și DC Medical, despre ce înseamnă „informația corectă” și cât de importantă este aceasta. 

Dr. Valeria Herdea a povestit că s-a confruntat cu situații în care pacientul afirmă că s-a informat de pe Internet, de la influenceri ce nu conștientizează impactul pe care îl au asupra celorlalți. 

Aștept acea zi în care să-mi spună cineva că a citit un site profesional sau că a luat o informație de la un alt coleg, medic. De obicei sunt așa: există site-uri în care nu toată lumea este de acord cu faptul că vaccinarea este o metodă de prevenție a bolilor. Pe de altă parte, există discuții, certuri, bloguri ale unor persoane publice, care nu sunt foarte atente la poziția și la influența pe care o au asupra acestor copii. Se numesc influenceri”, a declarat dr. Valeria Herdea la interviurile DC News și DC Medical.

În continuare, medicul a subliniat că întotdeauna s-a întrebat „unde este limita conștiinței unui influencer pentru că a fi influencer înseamnă a fi o persoană care are impact asupra comunității în care trăiește și a cărei obligație morală ar fi să transmită informații corecte, civilizate, astfel încât să nu prejudicieze starea de sănătate a celorlalți.”

„Știrile proaste sunt întotdeauna mai interesante decât cele bune. Te uiți mai repede la ceva wow, un cancan, decât la ceva care este educativ și care poate că nu este întotdeauna foarte vesel. Când vorbești despre sănătate, riscul e departe. Când eu sunt sănătos, nu o să-mi vină să cred că m-aș putea îmbolnăvi. Abia după ce am trecut prin boală...”, a punctat dr. Valeria Herdea. 

Dr. Valeria Herdea: Ei sunt oamenii care ar trebui întrebați 

 

Medicul consideră că „ar trebui întrebați oameni care au avut copii ce au trecut prin boală. Să vedeți atunci ce schimbare!”.

„Mă întorc la pacienții din curtea mea, din cabinetul meu, și care vin și spun *Doamna doctor, nu l-am vaccinat pe ăla mic cu vaccinul împotriva gastroenterocolitei și celălalt copil mi-a făcut... Vai, sufletul meu! Și apoi la al doilea copil am făcut vaccin. Sau au avut gemeni și au intrat cu ei în spital pentru că nu erau vaccinați și la al treilea copil s-au vaccinat. 

Experiența este extrem de dureroasă. Ar trebui să învățăm preventiv, dar pentru asta ar trebui să schimbăm politici de sănătate”, a precizat dr. Valeria Herdea. 

Val Vâlcu: E o confruntare inegală 

 

Jurnalistul Val Vâlcu a afirmat că „e o confruntare inegală”, explicând că „cei care, din interes, din rea-voință sau din prostie denigrează vaccinurile, au liber pe Facebook” în vreme ce, dacă „medicii, producătorii vaccinurilor ar vrea să facă o campanie de informare, ar întâlni numai obstacole.”

Dr. Valeria Herdea a spus apoi că „ați atins exact punctul fierbinte”.

„Eu nu am timp, iar persoanele de care vorbeați au timp berechet. Au timp, vor să se remarce, vor să iasă din anonimat, fără să realizeze ce drama provoacă în jurul lor. Tinerii, în general, merg după oamenii extrem de curajoși, nonconformiști, nesupuși regulilor sociale. A trăi într-o societate înseamnă în primul rând asumarea unor responsabilități. Libertatea mea se termină unde începe libertatea dumneavoastră și eu nu am dreptul să vă încalc libertatea. Parte a libertății este sănătatea. 

Dacă eu vin și spun *Știi, pe mine chiar nu mă interesează. S-ar putea să fiu infectat, dar nu mă interesează ce faci tu pentru că eu sunt liber, sunt nonconformist. Fac ce vreau*, democrația dispare. Asta înseamnă haos”, a mai spus dr. Valeria Herdea.

Dr. Valeria Herdea, exemple care dau de gândit 

 

În încheiere, dr. Valeria Herdea a dat două exemple care merită menționate.

„Uitați-vă puțin la modelul societăților bine puse la punct. În Japonia, acum vreo 10 ani, a existat un refuz al vaccinării... Și ce au constatat? Că la nici un an și jumătate a fost o explozie de probleme de sănătate și pertussis în floare, adică tusea convulsivă. Au avut atât de multe probleme încât spitalele s-au umplut. Și atunci, au reintrodus vaccinul în schemă.

Ne uităm la rujeolă, în SUA. Rujeola s-a considerat eradicată în anii 2000, în SUA. Acum trei ani s-au trezit cu epidemie de rujeolă masivă pentru că mici comunități etnice au refuzat vaccinarea. Sunt țări puternice, la extreme, cu sisteme de sănătate puternice”, a explicat medicul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel