Data actualizării:
Data publicării:

Conf. Univ. Dr. Stănculeanu atrage atenția asupra a două tipuri de medicamente utilizate pentru tratarea pacienților oncologici / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
La conferința „Importanța medicamentelor biosimilare și generice”, organizată de Sandoz Pharmaceuticals, Conf. Univ. Dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie, a vorbit despre cele două tipuri de medicamente utilizate pentru tratarea pacienților oncologici. 

„Sunt medic oncolog la Institutul Oncologic de foarte mulți ani. Practic oncologie medicală și atunci am să vă spun că în oncologie discutăm de două lucruri: de generice și biosimilare. 99% din medicația pe care o utilizăm e pe program național și atunci sigur că discutăm de reguli, de lucruri, și de protocoale pe care trebuie să le utilizăm și în niciun caz în afara protocoalelor, dacă discutăm de program și de prescripție suportată de către Casă.

Dacă discutăm de citostatice, acolo cred că 90% din ele sunt generice și acolo discutăm de două lucruri. Pe de o parte, de ceea ce se amintea, lipsa raportărilor, apropo de farmacovigilență, a reacțiilor adverse pentru că ele variază. Pentru un DCI avem poate 10,15 forme de generic pe care le avem în funcție de licitații și de ceea ce se găsește uneori, vrei nu vrei, găsești un anumit lucru sau nu-l găsești pe piață din varii motive care țin de aprovizionare de la motive la nivel global până la cele la nivel local.

Apropo de biosimilare, sigur că lucrăm cu ele și evident că avem în față pacientul, pe de o parte, și ne gândim dacă discutăm de biosimilare pe care le administrăm pacientului sau le ia acasă, ne gândim la tipul de pacient pe care îl avem în față noastră și la ceea ce îi administrăm, fără discuție, la eficientă și la tolerabilitate și la reacțiile adverse.

În principu, utilizăm, fără discuție, biosimilarele pentru că, din punctul meu de vedere, prezența biosimilarului înseamnă progres pentru pacientul oncologic pentru că discutăm de medicina în care practic tratamentul ar trebui să-l facem în funcție de modificările la nivel molecular ale tumorii respective.

Atunci discutăm de medicamente pe care le avem în plan și pe care nu le avem, iar discuțiile legate, poate de utilizarea sau nu a biosimilarului poate că le avem atunci când avem diferențe de aprovizionare. Mă refer la diverse biosimilare pe care le avem, versus medicamente originale și pe care le folosim în tratamentul pacientului și sunt nu puține exemplele în care poate nu le avem pe amândouă biosimilarele sau nu putem să le tratăm și ajungi să renunți la un protocol și să treci pe medicamentul original ca să nu lași pacientul fără tratament o perioadă mai lungă de o lună, două de tratament.", a spus Conf. Univ. Dr. Dana Lucia Stănculeanu. 

„Nu avem o raportare clară la farmacovigilență"

„N-aș zice să întrebi pacientul că orice pacient dacă îl întrebi și îi ceri consimțământul: „Vrei să rămâi pe medicamentul original sau să te trec pe biosimilar?”, din perspectiva, inclusiv a mea, aș spune același lucru: „Vreau să rămân pe medicamentul original cu care am fost acum tratat."

Însă problema este a noastră, a medicilor care într-adevăr utilizăm biosimilare cu convingerea clară că nu facem rău pacientului. Poate singurul lucru este acela în care ne jucăm cu trecerea de la un biosimilar la altul pentru același DCI și atunci pentru aceeași clasă.

Din punct de vedere al oncologului, nu cred că problema este a utilizării sau nu a biosimilarelor. Le utilizăm și utilizăm și genericele. Poate este nevoie pentru citostatice de calitate a medicamentelor care intră pe piață și păstrarea în principiu a celor fără prea multe dovezi de reacții adverse, dar nu avem o raportare clară și poate că asta nu este din cauza noastră, a medicilor, la farmacovigilență, ci poate a activității și a volumului de muncă care de multe ori este mult prea mare, așa încât nu ai timp și când ți-ai dat seama deja a trecut prea mult timp că să mai anunți reacția adversă la farmacovigileță”, a spus Conf. Univ. Dr. Dana Lucia Stănculeanu la conferința “Importanța medicamentelor biosimilare și generice”, organizată de Sandoz Pharmaceuticals.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel