De ce nu le-a spus Dr. Oz românilor să renunțe la fumat
Mehmet Cengiz Oz, cunoscut publicului sub numele de Dr. Oz, a susţinut miercuri, la Sala Palatului, o conferinţă în care a pledat pentru un stil de viaţă sănătos, remarcând totodată că printre bucureşteni se numără mulţi fumători.
'Ieri, când m-am plimbat prin oraş, am văzut mulţi oameni fumând şi mi s-a spus că în România procentul fumătorilor este mare. Dar nu mă supăr pe ei, pentru că ştiu că, dacă le reproşez faptul că fumează, iar ei ştiu la rândul lor că fumatul le face rău, se vor simţi prost şi se vor duce undeva să fumeze pentru a se relaxa', a spus Dr. Oz, în conferinţa 'Take your life to the next level'.
În acest context el a prezentat imaginea unui plămân roz, sănătos, şi a altuia întunecat, afectat de fumul de ţigară, recomandându-le celor prezenţi să se gândească la corpul lor ca fiind un templu al sufletului. De asemenea, el a abordat problema dependenţelor într-un context mai general, spunând că în acest moment cea mai mare dependenţă este cea de mâncare.
Pentru a face un test, el le-a recomandat celor prezenţi să îşi măsoare circumferinţa taliei, adăugând că valoarea ideală este mai mică decât jumătate din înălţimea individului. Dr. Oz a povestit că marţi seara a vizitat Centrul vechi al Capitalei şi s-a declarat impresionat de frumuseţea locului.
'Auzisem deja de Transilvania. Am mai călătorit prin această regiune, deoarece merg în fiecare an în Turcia, unde trăiesc părinţii mei. Dar nu am mai fost în Bucureşti, iar ieri am văzut cât de frumos este Centrul Vechi', a afirmat el, mărturisind că a poposit şi pe la Carul cu bere.
Viața de calitate nu presupune bogăție materială
În cadrul conferinţei, Dr. Oz a subliniat că o viaţă de calitate nu presupune maşini bogate şi conturi grase în bancă, ci un corp sănătos, care transmite celor din jur un mesaj de sănătate. El a precizat că este nevoie de oameni care să vorbească 'răspicat' despre sănătate şi i-a rugat pe cei prezenţi la conferinţă să transmită mai departe informaţiile importante care pot contribui la starea de bine fizic şi psihic a cunoscuţilor lor.
Invocând experienţa personală, Dr. Oz a vorbit despre cariera sa de chirurg şi despre faptul că s-a simţit intimidat atunci când a văzut pentru prima dată o inimă, comparându-o cu un 'animal', 'care are nevoie de ajutor'. Pe de altă parte, a realizat că, atunci când se rezumă strict la actul chirurgical, mulţi oameni nu primesc mesajele corespunzătoare despre menţinerea stării lor de sănătate, motiv pentru care a ales să vorbească despre importanţa prevenţiei.
Dr. Oz a remarcat că oamenii amână de obicei ameliorarea stilului de viaţă invocând lipsa banilor, a timpului sau a informaţiei, dar a susţinut că motivul real este frica de schimbare şi teama de eşec, iar eşecul este de multe ori echivalat cu 'un fel de moarte spirituală'.
'Oamenii nu se schimbă pe baza a ceea ce ştiu, ci pe baza a ceea ce simt. Ce ştii nu contează decât dacă îţi pasă de aceste informaţii în inima ta. Le spuneam pacienţilor să facă schimbări în stilul de viaţă pentru sănătatea inimii lor, dar nu mă ascultau. Adevărul este că sentimentele schimbă mintea unui om mai mult decât faptele', a spus Dr. Oz.
El a recomandat schimbări mici, precum a bea în fiecare dimineaţă un pahar de apă cu lămâie, aspect care poate reprezenta un beneficiu real pentru sănătate, chiar dacă unii vor alege să consume după două ore şi o cafea, care este, de altfel, o sursă bună de antioxidanţi. Doctorul a adăugat că unii oameni refuză hrana sănătoasă argumentând că 'are gust de carton'. El a subliniat însă că oamenii trebuie să consume alimente sănătoase care sunt şi gustoase, recomandând inclusiv adaptări ale unor bucate tradiţionale, precum sărmăluţele cu ciuperci.
'Trebuie să găseşti soluţii care să îţi placă', a mai spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News