Urmărește emisiunea live
Dr. Mihai Craiu despre revenirea la școală: Recunosc că îmi este frică. "La început am oscilat între minimalizare și negare"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Medicul Mihai Craiu a vorbit despre temerile pe care le are în legătură cu deschiderea școlilor.

"Mai sunt câteva zile până începe școala. Recunosc că îmi este frică, în calitate de medic pediatru, de părinte sau de cadru didactic. Și eu am în familie membri vulnerabili. Scumpii mei părinți, doi oameni absolut minunați, pozitivi, cu mintea lucidă și mai ales calmi, sunt extrem de fragili, pentru că au, amândoi, peste 90 de ani. Și adevărul este că nu suntem niciodată pregătiți să ne pierdem părinții, orice vârstă ar avea. Îmi este frică pentru fiul nostru, masterand la UCL în UK, pentru că are probleme de sănătate, anterioare pandemiei.

Deși este plin de curaj și energie, a suportat greu cele 6 luni de stat în casă continuu, lucrând și învățând on-line. A slăbit 7 kg, din puținele pe care le avea înainte de izolare. Deci am cunoscut frica, de la mică distanță. Ce am făcut cu ea? La început am oscilat între minimalizare și negare ("nu poate fi atât de serios", "modelul suedez", "domnul Cataramă", "un fel de gripă"), respectiv depresie ("ne vom imbolnăvi până la urmă cu toții", "milioane de bolnavi si mulți morți", "sfârșitul unei epoci").

Teama este firească

Și am început să mă documentez serios, în timp ce apăreau pauze la spital. Căci am lucrat, exact ca toți ceilalți pediatri din România, în salturi, la început doar urgențe, apoi din ce în ce mai mult. Documentare zilnică și verificarea informațiilor în surse științifice, credibile. Toată această perioadă a fost o luptă cu Infodemia, cum a denumit-o OMS.

Am pus aici aceste gânduri, în primul rând pentru a spune părinților că este o realitate pandemia și că este firesc să se teamă. Am încercat să ofer explicații simple despre noul coronavirus sau soluții practice. În acest moment nu există nici un loc în România in care riscul de COVID-19 să fie 0 (zero). Niciunde.

Școala trebuie să înceapă, în acea formă decisă de epidemiologi, autorități dar și de părinți. Acea formă în care vor exista cazuri izolate de infectare (încă odată, cazuri vor apărea!) dar nu izbucniri, de focare epidemice, în comunitatea unde se află acele școli. Până începe școala mai aveți timp să faceți copiilor dumneavoastră o mască artizanală, din materiale plăcute la atingere, colorate, personalizate după dorința copilului dvs." a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook "Spitalul Virtual pentru Copii".

Mai sunt câteva zile până începe școala. Recunosc că îmi este frică, in calitate de medic pediatru, de părinte sau de...

Publicată de Spitalul Virtual pentru Copii pe Marţi, 8 septembrie 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel