Dr. Ion Bogdan Codorean semnalează cele mai riscante 5 sporturi în aer liber
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 11 mai, 16:20
WhatsApp
Sport / Fotografie creată de Tirachard Kumtanom, de la Pexels
Dr. Ion Bogdan Codorean semnalează cele mai riscante 5 sporturi în aer liber.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, semnalează că fotbalul, baschetul, joggingul, mersul cu rolele și skate-boarding-ul sunt cele mai riscante tipuri de sporturi in aer liber care pot duce la accidentări ortopedice. ”Odată cu venirea primăverii, s-au umplut parcurile de copii si adulți dornici de mișcare, de sport, ceea ce este foarte bine, însă asta aduce cu sine și o serie de riscuri de accidentari pe care trebuie să avem grijă să le prevenim”, susține medicul ortoped Codorean.  

Dacă practicarea baschetului și a fotbalului poate duce la accidentari la nivelul genunchilor și al umărului, rolele și skate-board-ul supun oamenii, în plus, la riscuri de accidentari și la nivelul claviculei, al pumnului sau al antebrațului: ”În cazul rolelor, cele mai multe accidentări apar la începători, în părțile neprotejate ale corpului. Gheata de rolă este asemeni unui clăpar care ține strâns gleznele, iar echipamentul de protecție cu genunchiere, cotiere și cască ajută la evitarea accidentărilor în aceste zone, însă vulnerabilizează pumnii, umărul sau clavicula. În cazul skate-board-ului, accidentările sunt mai grave, pentru că cei care îl practică o fac destul de extrem, așa că, de cele mai multe ori, se ajunge la tratament cu imobilizare sau chiar intervenție chirurgicală.”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai respectați chirurgi ortopezi din România. 

În ceea ce privește jogging-ul, medicul ortoped semnalează că există riscuri pe termen scurt, dar și pe termen lung pentru cei care îl practică: “Alergarea pe suprafaţa dură prin parc uzează în timp meniscurile şi cartilajul începând de la gleznă până la nivelul şoldurilor şi poate chiar să suprasolicite coloana vertebrală. Încălţămintea trebuie să fie adecvată, lejeră, să nu îl strângă pentru a-i permite să alerge corect. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge. Ei trebuie să aibă un tonus muscular, mai ales la picioare şi abdomen, care să le permită să alerge cât doresc”, declară dr. Ion Bogdan Codorean.  

Cele mai des întâlnite tipuri de accidentări în timpul practicării sporturilor în aer liber sunt entorsele de gleznă

“Din fericire, entorsele de gleznă sunt şi cel mai puţin grave. Pe de altă parte, accidentarile care pot apărea și care duc la operaţie sunt: rupturile de ligamente încrucişate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxaţia de rotulă”, explică specialistul care trage un semnal de alarma în ceea ce privește reacțiile imediate pe care ar trebui să le aibă persoanele accidentate.

G Ad:

”Daca au dureri apărute în urma unui traumatism, dacă observă discontinuități sau mișcări anormale ale mâinilor și picioarelor, dacă aud crepitații, adică sunete la diverse mișcări, ei trebuie să meargă la cabinetul ortopedic, pentru că acestea sunt semnale de fractură. Ar fi bine ca şi pentru o entorsă de gleznă, pe care toată lumea o consideră cea mai uşoară accidentare, să se ajungă la un control. Pentru că prost tratată, poate să ducă la instabilitate de gleznă sau la dureri pentru o perioadă lungă după accidentare”, adaugă dr. Ion Bogdan Codorean.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro