Dr. Cristian Mihalea (SANADOR) explică ce este neuroradiologia intervențională. Tendința actuală în lume / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liliana Zamarcaru
WhatsApp
Dr. Cristian Mihalea a explicat ce este neuroradiologia intervențională.

Neurochirurgia clasică are limitări tehnice și riscuri importante, în funcție de localizarea și profunzimea patologiei cerebrovasculare, iar dezvoltarea tehnologică a materialelor neurovasculare de înaltă calitate și îmbunătățirea calității imaginilor angiografice au extins exponențial  posibilitățile terapeutice. 

„Neuroradiologia intervențională este o tehnică medicală extrem de nouă, o specialitate nouă făcută posibilă de tehnologia modernă. Cum o definiți? Încă nu se vorbește despre această specializare", a spus Val Vâlcu.

„Neuroradiologia intervențională este, de fapt, o extensie a radiologiei intervenționale, dacă o luăm mai din spate, atunci a cardiologiei intervenționale. Infarctul acut se poate trata minim-invaziv printr-un abord arterial, se pune un stend. Mergând pe accelerat înainte, ajungem la bolile cerebrovasculare, la patologiile vaselor creierului, care se pot trata în aceeași manieră, dar, în loc să mergem spre cord, urcăm pe carotide cu anumite catetere, sub un aparat angiograf de foarte mare importanță”, a explicat Cristian Mihalea, medic primar, supraspecialist în neuroradiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR.

Sanador

„Datează din anii 80-90. Începuturile sunt în Rusia, parțial în America. Neurochirurgi au încercat să trateze din interior, minim-invaziv, leziunile. Primele angeografii cerebrale datează din 1920, dar, de atunci, până în anii 80, a fost o pauză, pentru că nu erau materiale atât de fine prin care să se urce prin vasele gâtului și ale creierului. (...) În Europa, la momentul de față, specialitatea în sine este recunoscută ca o specialitate aparte. Se numește neuroradiologie intervențională. În Franța, unde am fost învățat să fac această meserie, în principiu medicul radiolog face un stadiu de doi ani. Cursuri, pregătire în spital. Curba de învățare este undeva la doi ani. Tendința actuală în lume este ca neurologi sau neurochirurgi să poată practica această meserie”, a spus Cristian Mihalea.

La SANADOR, în vederea procedurilor de neuroradiologie intervențională, pacientul beneficiază de o evaluare atentă preprocedurală, precum și de o abordare pluridisciplinară, membrii echipei radiologice colaborând îndeaproape cu membrii echipei de neurochirurgie.

Cristian Mihalea, SANADOR, despre neuroradiologia intervențională, la DC News

Temele de discuție din cadrul interviului:

- Ce este neuroradiologia intervențională și cum a apărut

- Anevrismul cerebral, semne, diagnostic

- Țările care pot practica această supraspecialitate

- Ce este angiografia

- Tomografia

- Tromboze

- Fistula arteriovenoasă

- CT și RMN cu substanță de contrast

- Cine face AVC

- Tehnică de ultimă generație la Spitalul Clinic SANADOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel