Dr. Berkovits: Netanyahu e un om foarte puternic, foarte mulți oameni îl sprijină. Mă întâlnesc zilnic cu pacienți, iar populația mare a Israelului îl susține
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace
Doctorul Herman Berkovits, medic și prieten al premierului israelian Beniamin Netanyahu, a declarat într-un interviu pentru DC News că executivul rămâne stabil, în ciuda protestelor din ultimele luni, și nu numai, care au avut loc Israel.

Întrebat ce sprijin politic consideră că mai are guvernul condus de Beniamin Netanyahu, medicul a răspuns:

„În această chestiune nu sunt prea obiectiv, deoarece Netanyahu îmi e pacient și prieten, îl cunosc de foarte mulți ani. Discut des cu el, nu despre armată, însă din punct de vedere politic pot spune că are un guvern stabil. Sunt, într-adevăr, oameni care protestează la adresa lui și cer alegeri, însă marea majoritate a israelienilor nu își doresc așa ceva până nu se va încheia războiul. Nu putem organiza alegeri când noi primim atacuri din partea Hamas, Hezbollah, iar acum Iran. Sunt câteva mii de oameni care protestează constant și spun că vor alegeri.

Foarte bine, să iasă la manifestații, dar majoritatea israelienilor nu vor proteste câtă vreme suntem în război. Netanyahu este un om foarte puternic, foarte mulți oameni îl sprijină. Eu mă întâlnesc zilnic cu pacienți, iar populația mare a Israelului încă îl susține. Mulți oameni, mai ales astăzi, au spus că Netanyahu a fost omul potrivit, la momentul potrivit. Iar din punct de vedere politic, guvernul este stabil, cel mai probabil nu vor exista alegeri anticipate, iar acestea se vor organiza la termen, în 2026.”

Pentru context, la începutul lunii aprilie, mii de israelieni s-au adunat din nou pe străzi, exprimându-și nemulțumirea față de guvernul condus de Beniamin Netanyahu. Ei au cerut demisia premierului, organizarea de alegeri noi și un acord rapid pentru eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza. Demonstranții au blocat o stradă principală din oraș, după ce inițial s-au adunat în fața parlamentului israelian, manifestând prin aprinderea torțelor și agitarea drapelurilor israeliene.

Poliția a folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor, în timp ce aceștia scandau că Netanyahu trebuie să plece de la conducerea guvernului.

Participanții au susținut că protestul din Ierusalim a fost cel mai amplu de la începutul conflictului din Gaza. Familiile ostaticilor din Gaza au declarat că vor protesta în fiecare seară în încercarea de a-și aduce rudele înapoi acasă.

Liderul opoziției, Yair Lapid, s-a alăturat protestelor, acuzându-l pe premierul Beniamin Netanyahu că nu face nimic pentru eliberarea ostaticilor și compromite relațiile cu SUA.

„Prim-ministrul acționează în interes politic, neglijând interesele țării”, a spus liderul partidului de centru Yesh Atid, Yair Lapid.

Protestatarii au instalat corturi în fața clădirii parlamentului israelian și au anunțat că vor continua protestul pe termen lung.

Protestul din primul weekend al lunii aprilie a venit după ce mii de oameni au blocat și autostrada principală a orașului timp de aproape două ore.

Alți protestatari s-au strâns la locuința lui Netanyahu din Ierusalim, cerându-i să demisioneze.

În replică, Beniamin Netanyahu respinge criticile privind gestionarea situației și solicitările de organizare a unor alegeri anticipate.

„Cererea de alegeri acum, în timpul războiului, la scurt timp înainte de victorie, ar bloca Israelul pentru cel puțin șase luni, poate chiar opt luni, în opinia mea”, a declarat el duminică.

Acest lucru ar duce la încheierea conflictului „înainte de atingerea obiectivelor”, servind interesele Hamasului.

Se estimează că Hamas și Jihadul Islamic mai au aproximativ 130 de ostatici din cei aproximativ 250 luați în atacurile din octombrie 2023.

Autoritățile din Ierusalim cred că 33 dintre ostaticii capturați de Hamas în octombrie au murit.

În urma atacului său din octombrie, Hamas a ucis aproape 1.200 de persoane. În replică, armata israeliană a ucis peste 30.000 de persoane în atacurile din Gaza, majoritatea fiind copii, femei și adolescenți, conform ministerului Sănătății condus de Hamas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel