Urmărește emisiunea live
Dr. Adrian Dijmărescu, SANADOR, despre endometrioză. Semnele bolii, simptome și investigații - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre patologiile ginecologice în interviul acordat DCNews și DCMedical. 

”Patologia ginecologică se poate împărți în două entități mari de tot: patologia benignă și patologia malignă. Când vorbim despre patologie benignă, vorbim despre banalele chisturi ovariene, de fibroamele uterine sau de alte leziuni cu caracter de benignitate care pot apărea fie la nivelul ovarelor, fie la nivelul trompelor uterine, fie la nivelul uterului și colului uterin. Când vorbim despre patologie benignă, putem încadra aici și endometrioza, o boală care, în momentul de față, apare din ce în ce mai mult la suprafață. Era, oarecum, subdiagnosticată până acum din cauză că rezonanța magnetică nu era atât de accesibilă până de curând. Odată cu adresabilitatea mult mai mare a pacientelor către rezonanță magnetică, putem spune că a crescut detecția leziunilor endometriozice în populația feminină” a spus Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR, în interviul acordat DCNews și DCMedical. 

Sanador

Acesta este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF "Carol Davila" București. Dr. Dijmărescu are un interes deosebit pentru imagistica hepato-bilio-pancreatică, imagistica oncologică digestivă, imagistica transplantului și imagistica oncologică urologică complexă. Este coautor al unor capitole în cărți de specialitate, prim autor și coautor al mai multor articole științifice publicate în reviste indexate internațional și a urmat mai multe cursuri de formare și perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum: Franța, Italia și Grecia.

Semnele unui endometrioze. Cum se pune diagnosticul

Întrebat despre semnele de alarmă în cazul endometriozei, medicul a răspuns: ”Simptomatologia în cazul acestei patologii este destul de frustă. E o simptomatologie care se încadrează în mai multe patologii ginecologice, cum ar fi durerea menstruală, dereglarea ciclului menstrual, menstruație prelungită și alte simptome. Bineînțeles, medicul ginecolog este cel care pune diagnosticul final de endometrioză, asta nu după ce primește diagnosticul final de la medicul imagist. Orientarea medicului ginecolog a diagnosticului prezumtiv de endometrioză duce și la alegerea unui protocol special de către medicul imagist. La o pacientă cu suspiciune de endometrioză, putem efectua un protocol de rezonanță magnetică specific. Acest protocol nu diferă extraordinar de mult față de o examinare de pelvis feminin, dar se poate face anumite îmbunătățiri. În primul rând, pacienta trebuie să fie într-o anumită perioadă a ciclului menstrual, indicată de medicul ginecolog. În al doilea rând, este necesară o pregătire digestivă în prealabil. Ulterior, în momentul efectuării examinării, se recomandă utilizarea de gel pe bază de apă, folosit și-n ecografie, atât intravaginal cât și intrarectal, pentru a putea observa dacă există anumite leziuni. Ulterior, examinarea se desfășoară cu secvențe tipice, puse în diferite planuri”. 

Medicul a mai explicat și de ce este importantă rezonanța magnetică în acest caz. Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel