Dr. Adina Dragomir: Deficitul de vitamina D devine o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică
Deficitul de vitamina D devine o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică, iar pentru copii şi vârstnici trebuie suplimentată, a declarat, vineri, medicul primar endocrinolog Adina Simona Dragomir, la conferinţa 'Prevenţie prin alimentaţie personalizată şi stil de viaţă echilibrat - 2022', organizată cu prilejul celei de-a IX-a ediţii a Zilei Internaţionale a Alimentaţiei.
'Atunci când vorbim de alimentaţie trebuie să vorbim de cantitate, dar şi de calitate. Discuţiile despre cantitate sunt cele mai frecvente pentru că obezitatea este cea care primează. (...) Trebuie să vorbim în mod cert despre calitatea alimentelor. (...) Trebuie să ne contorizăm numărul de calorii pe care îl ingerăm zilnic, dar, pe lângă asta, trebuie să ştim şi cum să mâncăm. (...) Sunt o mare susţinătoare a aportului de iod, sarea iodată fiind cea mai la îndemână pentru toţi. Devine o problemă din ce în ce mai mare de sănătate publică deficitul de vitamina D şi, mai ales, problemele legate de deficitul de vitamina D cum este osteoporoza. Este foarte important să suplimentăm vitamina D la grupele de risc cum sunt copiii şi vârstnicii pentru a preveni osteoporoza, rahitismul', a explicat medicul.
Importanţa consumului zilnic de fructe şi legume şi a mişcării. Copiii trebuie să doarmă deja la ora 22,00
'Este foarte important să nu uităm că trebuie să mâncăm zilnic fructe şi legume. Este important să nu uităm că trebuie să facem mişcare zilnic şi prin mişcare nu înseamnă neapărat să ne apucăm de aerobic, că să mergem 15-20 de minute pe zi într-un ritm alert, susţinut, să urcăm pe scări', a arătat ea. Potrivit medicului, foarte important este şi somnul, iar copiii trebuie să doarmă deja la ora 22,00.
'Este important să dormim bine, să avem 7 - 8 ore pe zi. Atenţie la copii! Ideal ar fi ca la ora 22,00 ei să doarmă deja pentru că hormonul de creştere are un bioritm şi ei trebuie să beneficieze maxim de bioritmul acesta. Este foarte important, în egală măsură, să renunţăm la fumat, la excesul de alcool. Este important să încercăm pe cât posibil să ne ferim de alimentele aşa-numite distructori endocrini. De exemplu, alimentele contaminate cu hormoni. Să fim foarte atenţi ca plasticele pe care le folosim în bucătărie la preparat termic, dar atenţie şi la frigider. Temperaturile extreme, nu doar căldura, ci şi frigul duc la degajare. (...) Despre alimentele modificate genetic nu s-a tras o concluzie clară. În ceea ce priveşte efectul ponderal, nu au un efect', a susţinut specialistul endocrinolog.
Preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, Lygia Alexandrescu, a evidenţiat, la rândul său, creşterea numărului persoanelor supraponderale, arătând că statisticile sunt îngrijorătoare.
'În 2014, vorbeam despre risc de obezitate mediu şi în 2011 eram ţara cu cei mai puţini supraponderali, mai ales la copii. (...) În acest moment, suntem undeva la mijlocul clasamentului, vorbim de 10,9% obezitate, de 47% supraponderalitate, cifre îngrijorătoare. Acesta sunt la sfârşitul anului 2019, începutul anului 2020. Pandemia a mai făcut o serie de modificări în aceste statistici. (...) Este importantă prevenţia, pentru că, până la urmă, încercăm să obţinem o formă cât mai echilibrată a corpului nostru, să obţinem o stare de bine în care omul să se simtă bine în pielea lui şi, până la urmă, şi alimentul face acest lucru posibil. (...) Când vorbim despre alimentaţia sănătoasă nu vorbim numai despre ce ingerăm, despre nutrienţi. Chiar dacă trebuie urmată o dietă bună, dieta bună nu este cea cu care scazi în greutate, dieta bună este cea cu care te menţii', a afirmat Alexandrescu.
'Copiii mănâncă foarte sărat, nepermis de sărat'
Ea a subliniat că a mânca sănătos şi echilibrat nu este neapărat scump şi a semnalat consumul mare de sare. Probioticele nu trebuie să fie luate 'după ureche', a mai atras atenţia Lygia Alexandrescu.
'Copiii mănâncă foarte sărat, nepermis de sărat. Noi, românii, mâncăm în loc de 5 grame de sare pe zi, cât recomandă OMS, şi până la 20 de grame, pentru că nu verificăm eticheta alimentară, a explicat specialista în nutriţie.
Senatorul Nicoleta Pauliuc a menţionat, la rândul său, că o dietă sănătoasă şi echilibrată este mai mult decât o investiţie financiară reuşită.
'Am văzut un studiu - unul din zece copii se culcă seara flămând. În mediul rural, cifra este mult mai dramatică, pentru că aceştia merg până la 20%. Tot studiile ne arată că România risipeşte aproximativ 2,55 milioane de tone de alimente. (...) O statistică ce ne dă fiori. Unul din patru copii din România este, aş spune eu, în drumul spre obezitate şi 50% dintre adulţii din România sunt supraponderali sau obezi ceea ce este semnalul unei alimentaţii nesănătoase şi al unei vieţi destul de sedentare. (...)
Programe de informare ar trebui mult mai multe la nivel naţional. (...) Avem nevoie şi de o nutriţie personalizată. (...) Cred că dietă sănătoasă şi echilibrată este mai mult decât o investiţie financiară reuşită, iar alegerile alimentare bune vor genera efecte pozitive şi din perspectiva sănătăţii, dar şi a gradului de satisfacţie pentru propria noastră viaţă', a susţinut Pauliuc, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News