Dovada că protestele din Piața Universității au o coordonare strategică
Data publicării:
Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp

Campania de blocare a proiectului Roșia Montană arată ca una planificată pe termen lung, folosind tehnici de comunicare-diversiune specifice firmelor de lobby sau PR politic. Protestele par departe de a fi spontane, generate de oameni care se cunosc și comunică pe Facebook, așa cum pretind activiștii din Piața Universității. Două din țintele protestatarilor au un singur lucru în comun, iar o a treia victimă a campaniei de intimidare, derulată pe rețelele sociale și prin sms, nu este o personalitate cunoscută de publicul larg, ci doar de oameni din interiorul Senatului sau din mass media.

Cea mai cunoscută victimă a mesajelor de amenințare, inclusiv cu agresiunea fizică sau cu moartea, este senatoarea Gabriela Firea. La manifestațiile din Piață, numele și fotografia acesteia apar pe pancartele unora dintre protestatari. Identificarea ei drept un adversar poate fi justificată, să spunem, de o deplasare la Roșia Montană, efectuată în luna august. În prima sesiune parlamentară, ministrul Daniel Barbu a participat la lucrările Comisiei UNESCO, din care face parte și Firea. S-a discutat despre lista tentativă de introducere a sitului în patrimoniul UNESCO. Ministrul a recunoscut, atunci, că nu a vizitat localitatea, iar senatorul Gabriela Firea a propus o deplasare la Roșia Montană, delegația de parlamentari ajungând în zonă pe 20 august. Imediat după această vizită, au început să curgă mesajele de amenințare, pe Facebook, mail și prin sms-uri. Protestatarii erau supărați că Roșia Montană nu este inclusă pe lista patrimoniului UNESCO, la fel ca Voronețul sau Delta.

Numărul de mobil personal al consilierei lui Firea, ”demascat” în Piață 

La scurtă vreme, în Piața Universității și pe rețelele de socializare au apărut liste cu numărele de telefon ale celor care ar susține proiectul. De remarcat că Gabi Firea nu a făcut nicio remarcă pozitivă sau negativă la adresa demersului de înscriere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO sau despre proiect, în general.

Printre numerele de telefon atribuite de protestatari Gabrielei Firea se află și unul care aparține consilierei sale, Ligia Enache. Acest număr nu este public, nu a fost atribuit de Senat și este cunoscut doar de către cei care au lucrat cu Firea în presă sau care lucrează cu ea în Parlament. Este imposibil ca unii cetățeni revoltați să fi introdus din întâmplare pe ”lista neagră” numărul unui consilier necunoscut marelui public, sau să fi ajuns la acesta prin accesarea unor surse deschise. Cert este că sute de protestatari au folosit numărul, trimițând mesaje de amenințare sau înjurături consilierei.

Membrii Comisiei de Cultură, timorați prin sms

Un alt caz straniu este reprezentat de demonizarea lui Ionuț Vulpescu, deputat PSD. Acesta a fost sunat de cunoscuți care i-au spus că figurează printre cei acuzați de protestatari că ar sprijini proiectul Roșia Montană. Și numărul său de telefon a apărut pe flyere și pe Internet, cu mesajele de amenințare aferente. Spre deosebire de Firea, Vulpescu nu avusese nicio tangență cu subiectul Roșia Montană: nici nu a luat poziții publice, nici nu a participat la discuții sau grupuri de lucru, în Parlament. Protestatarii au afișat numărul său personal de telefon, nu cel de la Camera Deputaților.

Singura legătură cu cazul Roșia Montană ar fi dată de specializarea sa, în Legislativ. Vulpescu este membru al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților! Iar în tentativa de a stopa proiectul, argumentele culturale sau de patrimoniu sunt invocate des de către protestatari.

Atacul dirijat spre 15-20 de parlamentari, din cei aproape 600 de aleși, pe criterii strategice, accesul la date personale și mesajele asemănătoare folosite pentru timorarea destinatarilor sugerează o campanie dirijată de profesioniști, mai degrabă decât elanul unor idealiști, care se mobilizează ”orizontal”, în sistemul 2.0.

Mesaje transmise prin sms, unor parlamentari

Suntem cu ochii pe voi! Aveti grija cu Rosia Montana! Suntem tot mai multi! Gata, nu mai puteti sa va jucati asa! Romania s-a trezit!

Sunteti ROMAN?????? Daca da, ANULATI proiectul Rosia Montana. Daca NU, romani suntem multi si ne revendicam Presedentia, Guvernul, Parlamentul si alte institutii furate de "strainii" din tara noastra. Rusine ca nu va aparati neamul si tara. Ne vindeti acum si copiii vostri?????? Nimeni nu va incalzi pui de vipere la san. Nici macar "dulcea Strainatate" pe care o aveti model. Cu Dumnezeu inainte razboiul va fi al romanilor. Sa va dea Dumnezeu minte luminata si cuget curat, apoi dragostea va veni....

Poti face rau! Poate ai bani sa fugi fizic de noi, dar oriunde ai pleca, ciuma tradarii te va urmari pana cand si copilul tau te va respinge.

De cata spaga e nevoie ca sa nu ne mutilate viitorul? Locuri de munca cu orice pret? Chiar n-am invatat nimic in catastrofele de la Certej si Baia Mare, din experienta nefasta a peruanilor cu companii miniere abusive? Le oferim dreptul sa ne scoata din case pe 2 lei?

Miscati-va URGENT si anulati proiectul Rosia Montana ca orice ar zice presa stiti foarte bine ca suntme deja 30-40000 de oameni pe strada si numarul lor e in crestere, daca mai trec doua saptamani si nu ati facut nimic, Protesteke vor lua alta directive! Stim ca incercati a deviate atentia ca sa nu fie trasi nimeni la raspundere, nu vom permite asa ceva, faceti-va treaba si dati jos proiectul asta illegal sau va dam noi jos pana la puscarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel