Data publicării:
Dovada că lumea în care trăim este doar o simulare
Trăim în Matrix?
Mirosul florilor, vântul, zgomotele din jur, mișcările de pe lângă noi, lumina... toate acestea ar putea fi simpli pixeli pe un ecran, conform unui argument filosofic din 2003.
Ipoteza simulării sugerează că, în eventualitatea în care omenirea va ajunge să simuleze universul printr-un computer, există o probabilitate că trăim deja în una dintre acele numeroase simulări.
Dacă acest lucru ar fi adevărat, tot ceea ce percepem și trăim în fiecare zi ar fi doar o reproducere modelată a unei realități de altă natură. Această discuție se înscrie mai mult în sfera experimentelor de gândire, iar oamenii de știință se dedică cu pasiune acestor tipuri de exerciții.
Suntem doar un model dintr-un program de calculator?
A doua lege a infodinamicii, formulată de fizicianul Melvin Vopson de la Universitatea Portsmouth din Anglia și matematicianul Serban Lepadatu de la Institutul Jeremiah Horrocks pentru Matematică, Fizică și Astronomie din Regatul Unit, susține ideea că totul din univers este, de fapt, un elaborat model generat de un computer sofisticat. „Descoperirea din 2022 a celei de-a doua legi a informaticii dinamicii (infodinamicii) permite instrumente de cercetare noi și interesante la intersecția dintre fizică și informație”, a scris Vopson într-un nou studiu publicat în jurnalul AIP Physics.
A doua lege a infodinamicii, formulată de Vopson și Lepadatu, se inspiră din a doua lege a termodinamicii, care afirmă că orice proces natural din Univers va duce la o pierdere de energie și o creștere a dezordinii sistemului (entropie). Vopson a avansat ideea că informația poate fi privită ca o formă de materie, și conform cercetătorului, acest principiu ar putea fi aplicat și sistemelor de informații.
Așadar, conform celor două teorii, am trăi cu toții într-un mediu artificial, cu senzații false, ireale, create de un soft.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News