Două ţări 'neprietenoase': Putin nu i-a felicitat pe noii premieri britanic Rishi Sunak şi italian Georgia Meloni
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Două ţări 'neprietenoase': Putin nu i-a felicitat pe noii premieri britanic Rishi Sunak şi italian Georgia Meloni - Foto Agerpres
Două ţări 'neprietenoase': Putin nu i-a felicitat pe noii premieri britanic Rishi Sunak şi italian Georgia Meloni - Foto Agerpres
Preşedintele rus Vladimir Putin nu l-a felicitat pe noul premier britanic Rishi Sunak şi nici nu i-a trimis o telegramă de felicitare noii şefe a guvernului italian, Giorgia Meloni, două ţări incluse de Rusia pe lista statelor 'neprietenoase', relatează miercuri EFE.

'Aşa cum ştiţi, Regatul Unit aparţine acum categoriei ţărilor neprietenoase, de aceea lui Sunak nu i-a fost trimisă o telegramă de felicitare', a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică. Dar preşedintele rus nu a felicitat-o deocamdată nici pe noua şefă a guvernului italian, care a preluat mandatul la 23 octombrie, în condiţiile în care şi Italia este etichetată de Moscova ca ţară 'neprietenoasă'.

Kremlinul declarase marţi că nu vede 'premise sau motive' pentru o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Moscova şi Londra după venirea la putere a liderului Partidului Conservator britanic, Rishi Sunak. 'Pentru moment, nu vedem premise, motive sau speranţe pentru schimbări pozitive în viitorul apropiat', a spus Peskov. Sunak a înlocuit-o pe Liz Truss, care a condus guvernul britanic din 6 septembrie şi care marţi şi-a prezentat oficial demisia regelui Charles al III-lea.

Preşedintele rus nu o felicitase nici pe Liz Truss, care a deţinut şefia guvernului britanic timp de o lună şi jumătate. La scurt timp după ce Occidentul a impus sancţiuni împotriva Rusiei în urma invaziei în Ucraina, Moscova a completat lista sa cu ţări 'neprietenoase', în care figurează alături de SUA, toate statele membre ale Uniunii Europene, o serie de ţări occidentale, între care Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă etc. 

 

Citește și - Kremlinul le promite voluntarilor ruși care merg la război în Ucraina statutul de veterani de luptă

Kremlinul le promite statutul de veterani de luptă rușilor care merg la război în Ucraina.

Guvernul Rusiei a dat un aviz pozitiv asupra proiectului de lege privind acordarea statutului de veteran de luptă voluntarilor care participă în războiul din Ucraina din 24 februarie 2022, scrie Interfax. Vorbim de modificări ale legii veteranilor, clarifică serviciul de presă al guvernului rus.

Voluntarii care vor fi răniți în timpul participării la SVO vor putea, de asemenea, să solicite statutul de invalid de luptă, reiese din proiect.

"Soluțiile propuse vor permite voluntarilor și membrilor familiilor acestora, împreună cu personalul militar al Forțelor Armate RF, să se bucure de beneficiile și măsurile de sprijin social stabilite de lege", a precizat serviciul de presă.

În martie, Rusia a adoptat o lege privind statutul de veteran și invalid al operațiunilor de luptă, care se aplică militarilor Forțelor Armate Ruse, care participă la războiul din Ucraina din 24 februarie. În vară, a fost adoptată o lege privind dreptul civililor care participă la acest război pe care Rusia îl numește "operațiune specială", la același statut. La începutul lunii august, a fost adoptată o lege privind dreptul la un astfel de statut al polițiștilor de frontieră FSB care îndeplinesc sarcinile unei "operațiuni speciale". Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel