Două state NATO, țările cele mai vizitate de turiștii români, sunt la un pas de un conflict militar
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
FOTO cu caracter ilustrativ: Freepik @kanoke46
FOTO cu caracter ilustrativ: Freepik @kanoke46
Tensiuni între două state NATO.

Turcia a trimis în apele ei teritoriale, în apropierea insulelor grecești Kasos și Karpathos, cinci nave de război. Inițial, Ankara a apelat la două fregate și o corvetă. Ulterior, a mai deplasat două mari lansatoare de rachete.

Nici grecii nu au dorit să oprească o posibilă escaladare. Astfel, au deplasat și ei în zonă o fregată. 

Tehnica militară a celor două state este extrem de aproape de destinațiile turistice preferate ale românilor, mai exact insula Creta, Rodos, și cu cea mai mare distanță față de Antalya. 

Motivul escaladării în sud-estul Mării Egee

Turcii au reclamat prezența unei nave italiene în zonă. Este vorba de o navă de cercetare care explorează posibilitatea de a monta o serie de cabluri maritime între Cipru și Creta. 

Analiștii internaționali susțin că este doar un pretext, și că miza ar fi supremația asupra zonei. Mai mult, tensiunile au fost alimentate și de declarațiile controversate ale politicienilor din cele două țări.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, declara pe un ton amenințător că "forțele" sale "și-ar putea face apariția, brusc, într-o noapte".

În replică, ministrul grec al Sănătății, Adonis Georgiadis, a invocat capabilitățile avioanelor multirol F35 ale Greciei, spunând "într-o noapte, la Ankara, se poate distruge totul. Nu spun că vom face asta, pentru că…nu vrem".

Dacă tensiunea dintre cele două state va crește, vor intervenii instituțiile internaționale, conform Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel