Două premiere la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu: „Livada de vișini” și „Soră-sa”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, actrița Cristina Ragos, regizorul Dumitru Acriș și regizorul Hunor Horvath au participat la o conferință, găzduită de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

La conferință s-au discutat următoarele subiecte:

-  Premiera spectacolului „Soră-sa”, de Lot Vekemans, one woman show Cristina Ragos, regia Hunor Horváth (11 și 12 februarie 2023) și lansarea Laboratorului de creație teatrală.

- Microstagiunea Secției germane a TNRS (23-26 februarie 2023).

- Premiera spectacolului „Livada de vișini”, de A. P. Cehov, (9 și 10 februarie 2023)

 

Microstagiunea Secției germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu are loc între 23 și 26 februarie

 

Microstagiunea Secției germane a TNRS reunește oficialități și oameni de cultură pentru promovarea unor parteneriate strategice. Microstagiunea Secției germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu va avea loc în perioada 23-26 februarie 2023 și va reuni diplomați, oficialități, invitați importanți din lumea culturală, artiști și spectatori. Și în acest an vor fi prezentate trei producții noi, condensate într-un singur weekend, care vor ilustra modul în care Secția germană abordează o mare varietate de stiluri și preocupări tematice.

Evenimentul are scopul de a reuni actori importanți din domeniul cultural pentru a identifica proiecte și programe viitoare atât pentru TNRS, cât și pentru Secția germană și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ceea ce va avea ca rezultat parteneriate strategice pentru anul viitor și nu numai. 
Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, cu cele două secții ale sale – germană și română – s-a impus în regiune drept cel mai important pilon în domeniul culturii, educației și cercetării.
Împreună cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și cu structurile sale asociate (Bursa de Spectacole, Festivalul Școlilor de Teatru, Platforma Doctorală în Artele Spectacolului, Aleea Celebrităților și Programul de Voluntariat), care sunt în dialog permanent între ele, urmărim dezvoltarea comunității, atât la nivel local, cât și regional, ca obiectiv strategic al tuturor activităților noastre culturale din 2007 (Sibiu – Capitală Culturală Europeană) până în prezent.

Împreună cu partenerii de încredere din comunitatea germană, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și structurile conexe menționate au fost întotdeauna în măsură să promoveze patrimoniul cultural german și să ofere produse culturale de înaltă calitate.

În cadrul Microstagiunii, invitații vor putea urmări trei spectacole în limba germană și unul în limba română, toate jucate în Sala Mare a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (Bulevardul Corneliu Coposu, nr. 2).

 

Programul MICROSTAGIUNII

 

Joi, 23 februarie, ora 19:00 – Spectacolul antigona, un requiem de Thomas Köck, regia Florin Vidamski. Spectacol în limba germană cu subtitrare în română și engleză.

Vineri, 24 februarie, ora 16:00 – în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat al Germanilor Sibiu: Întâlnire de lucru și discuții ale invitaților, diplomaților și oamenilor de afaceri cu participarea domnului Constantin Chiriac (Director General al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Președinte al Festivalului Internațional de Teatru Sibiu).

Tema întâlnirii de lucru: Discutarea unor posibile proiecte și sinergii în colaborarea cu Teatrul Național „Radu Stanca” și implicarea partenerilor în realizarea programului Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), edițiile 2023-2025. Prezentarea programelor Festivalului din acest an și a proiectelor viitoare ale Secției Germane a Teatrului Național „Radu Stanca”. Dezvoltarea unei rețele, a unei platforme a teatrelor din Europa de Est și de Vest pentru a consolida pilonii internaționali, naționali și regionali ai culturii, educației și cercetării.

Ora 19:00 – Spectacolul Cameristele după Jean Genet, în regia lui Hunor Horváth. Spectacol în limba germană cu subtitrare în română și engleză.

Sâmbătă, 25 februarie, ora 19:00 – Spectacolul Macbeth după William Shakespeare, în regia lui Botond Nagy. Spectacol în limba germană cu subtitrare în română și engleză.

Duminică, 26 februarie, ora 19:00 – Vizionarea spectacolului Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Dumitru Acriș. Spectacol în limba română cu subtitrare în limba engleză.

 

Premiera „Livada de vișini”, un spectacol de Dumitru Acriș

 

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu deschide seria premierelor pe care le va prezenta anul acesta cu „Livada de vișini”, de A. P. Cehov, un spectacol de Dumitru Acriș. Avanpremiera este programată în 9 februarie, ora 19:00, iar premiera va avea loc în 10 februarie, la Sala Mare a TNRS.
În noua producție a TNRS sunt distribuiți actorii: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Mariana Mihu-Plier, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Pali Vecsei, Diana Fufezan, Horia Fedorca, Antonia Dobocan, Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu și Fabiola Petri.
În „Livada de vișini” viața zboară ca o furtună, secerând oamenii în calea ei.

Pentru că oamenii sunt mult mai slabi atunci când i se împotrivesc și pentru că timpul nemilos se schimbă odată cu noi. „Livada de vișini” evocă frumusețea noastră cea de toate zilele, dar și copilăria care ne joacă feste și care ne aduce bucurii, dar și cele mai puternice traume. Este lumina și întunericul din fiecare dintre noi, paradisul pierdut și sursa tuturor necazurilor.

În acest tandru elogiu adus fragilității vieții, personajele se întâlnesc, se despart, iubesc și suferă, aruncându-se într-o luptă între generații, fără să conceapă pericolul iminent al degradării spirituale. Însă această luptă este superficială – timpul va trece, în timp ce ei se complac în pasivitate. Astfel, cu toții fug de problemele de zi cu zi, de realitatea pe care nu o pot schimba și de permanenta frică de moarte. În curând, vor afla că nimic nu e mai dureros decât adevărul unei lumi care se îndreaptă nebunește înspre un viitor necunoscut.

„Livada de vișini este un semnal de alarmă, care denunță lipsa dialogului adevărat, incapacitatea oamenilor de a-l înțelege pe celălalt și de a crea conexiuni profunde. Dar, poate cel mai important, Livada de vișini este un spectacol despre legături umane și dezrădăcinare, care se întâmplă azi, aici, acum, într-o lume amenințată de pericolul iminent al pierderii iubirii”, spune regizorul Dumitru Acriș.
Luna aceasta, „Livada de vișini” se va juca și în 26 februarie, ora 17:00. Biletele sunt disponibile online, pe site-ul www.tnrs.ro, și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17. 

5. -imagine fara descriere- (livada-de-visini_fototnrs_andrei-valeanu-1_96194200.jpg)

 

Laborator de creație teatrală 

 

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) deschide, în acest week-end, un nou spațiu de joc, odată cu premiera spectacolului „Soră-sa”, de Lot Vekemans, un one-woman show Cristina Ragos, în regia lui Hunor Horváth. Publicul este invitat la noua producție în 11 și 12 februarie, ora 17:00, la Centrul Cultural HABITUS.

„Cu această premieră, care s-a născut la Centrul Cultural HABITUS, inaugurăm o nouă scenă a TNRS! Un spațiu în care publicul a avut, de-a lungul timpului, bucuria de a vedea numeroase spectacole-lectură, dar și un spațiu în care a luat ființă marele succes al TNRS, spectacolul Mamă. Un Laborator de creație teatrală. Sunt suficiente motive pentru a nu rata această emoționantă experiență, cu atât mai mult cu cât la fiecare reprezentație sunt disponibile doar  30  de  locuri”, a declarat Constantin CHIRIAC, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Soră-sa, o poveste ce pare neînsemnată, dar cu un efect răscolitor, cu care m-am identificat încă de la prima lectură, de parcă ar fi fost o radiografie a propriilor mele trăiri. Soră-sa, Ismena, un suflet rătăcit și hăituit, pe care atât de tare mi-am dorit să-l salvez cumva, să-l eliberez, spunându-i povestea și astfel… interpretându-l. De fapt… să o salvez pe Cristina Ragos, să mă salvez pe mine. Da, am vrut să-i fiu și să-mi fiu erou!”, spune actrița Cristina Ragos.

Este bine cunoscută povestea Antigonei și a destinului său tragic în lupta de a își afirma propriile convingeri. Însă prea puțini știu povestea surorii sale, Ismena – cea care, încercând să evite blestemul ce i-a secerat familia, rămâne singură să deplângă moartea celor dragi. Într-o confesiune dezarmantă, Ismena vine, așadar, să-și spună propria versiune. Ismena, adică Soră-sa, cea care supraviețuiește pentru a vedea cum toată fericirea ei nu este decât o farsă în mâna zeilor. Cu tandrețe și sinceritate, Cristina Ragos ne oferă un one-woman show sensibil despre durere și vindecare, despre pierdere și speranță, dar și despre fragilitatea unei lumi care, în fața setei de putere, își pierde propria umanitate. Biletele sunt disponibile online, pe www.tnrs.ro și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.

 

Daruri teatrale în programul TNRS din luna martie

 

Biletele pentru reprezentațiile Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu din luna martie au fost deja puse în vânzare la Agenția Teatrală din Sibiu și online, pe www.tnrs.ro


După cele două premiere prezentate în luna februarie, Naționalul sibian oferă publicului în prima lună a primăverii alte două premiere: „Jocul de-a vacanța”, de Mihail Sebastian, în regia lui Florin Coșuleț, și „Toate operele lui Molière”, în regia lui Daniel Plier.

Ziua de 8 Martie le aduce în dar doamnelor și domnișoarelor posibilitatea de a vedea emoționantul spectacol Mamă, de  Marta Barceló, regia  Mariana Cămărășan. În 27 martie, marcăm Ziua Mondială a Teatrului cu producția Orb de mină, de Csaba Székely, regia Bogdan Sărătean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel