Două miliarde de oameni, în pericol. Munții Himalaya ar putea pierde până la 80% din gheață până în 2100, din cauza crizei climatice
Cei mai înalți munți din lume riscă să-și piardă până la 80% din volumul de gheață până la sfârșitul secolului, cu consecințe profunde pentru milioane de oameni, în cele mai defavorabile scenarii climatice, au avertizat oamenii de știință internaționali din Nepal, într-un nou raport.
Raportul, publicat marți de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Integrată a Munților (ICIMOD), a examinat impactul schimbărilor climatice asupra unei zone care se întinde pe o suprafață de 4,1 milioane de kilometri pătrați, de la Afganistan în vest până la Myanmar în est, scrie CNN.
Raportul a constatat că ghețarii din regiunea muntoasă Hindu Kush și Himalaya s-au topit cu 65% mai repede în anii 2010 comparativ cu deceniul precedent, ceea ce sugerează că temperaturile mai ridicate au deja un impact.
Gheața și zăpada din regiune alimentează 12 râuri care furnizează apă dulce pentru două miliarde de oameni din 16 țări, printre care China, India și Pakistan.
Același grup a publicat un raport în 2019, care a constatat că, până și în cel mai optimist caz, în care încălzirea globală medie o să fie limitată la 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale, regiunea ar pierde cel puțin o treime din ghețarii săi.
Raportul actualizat al grupului arată că aceste previziuni s-au înrăutățit din 2019 încoace.
Cu o încălzire cuprinsă între 1,5 și 2 grade Celsius, cea mai înaltă regiune montană din lume va pierde între 30% și 50% din volum până în 2100, se arată în ultimul raport.
Dacă planeta depășește 3 grade Celsius de încălzire, ghețarii din Nepal și Bhutan din estul Himalaya riscă să-și piardă 75% din gheață și cu doar un grad mai mult, nivelul ajunge până la 80%, potrivit raportului.
Temperatura medie anuală la nivel mondial, pentru fiecare an între 2023 și 2027 este estimată a fi între 1,1 grade Celsius și 1,8 grade Celsius, mai mare decât media perioadei 1850-1900, conform Organizației Meteorologice Mondiale.
Oamenii de știință consideră că cele 1,5 grade de încălzire sunt un punct cheie, dincolo de care șansele de inundații extreme, secetă, incendii și penurie de alimente ar putea crește dramatic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News