Două idei de meniu pentru masa de Crăciun
Iată două idei de meniu tradițional pentru masa festivă de Crăciun.
Citește și: Cinci cocktailuri non-alcoolice, potrivite pentru Crăciun, dar și în seara de Revelion
De Crăciun, în România, se pregătesc numeroase feluri tradiționale care variază puțin de la o regiune la alta, dar care în general includ preparate bogate și delicioase. Iată câteva idei de meniuri tradiționale românești pentru masa de Crăciun.
Astfel, la capitolul aperitive, cele mai frecvente meniuri sunt: salata de bouef (salata de legume cu mazăre, ciuperci, murături, maioneză și carne de vită sau, mai recent, cu carne de pui), cârnați tradiționali, pregătiți în gospodărie (după rețeta fiecărei case), diverse brânzeturi și mezeluri (brânza de burduf și telemea cu șuncă și pastramă de casă).
Printre felurile principale se află: sarmalele (fie învelite în foi de varză, fie ăn foi de viță), friptura de porc la cuptor, tobă și caltaboși, care pot fi consumate cu mămăliguță, respectiv cu piure de cartofi sau cartofi natur ori cu varză călită.
În ceea ce privește deserturile de Crăciun, pe primul loc se află cozonacul, mirosul acestuia fiind de multe ori asociat cu sărbătorile de iarnă, prăjiturile de casă și plăcintele cu mere sau cu brânză.
Meniuri complete pentru masa de Crăciun
Iată câteva meniuri complete care vă pot ajuta să vă organizați pentru masa de Crăciun, cu precizarea că acestea pot varia în funcție de preferințele pe care le are fiecare familie sau grup de prieteni.
Meniul 1
Salată de ”boeuf”, cârnați de casă și brânzeturi la aperitiv, în timp ce la felul principal puteți să aveți sarmale cu mămăligă și smântână sau iaurt, după preferințe. Ca garnitură puteți să aveți varză călită, iar la desert este potrivit cozonacul, însoțit de vin fiert cu mere și scorțișoară.
Meniul 2
La aperitiv, în acest meniu pentru masa de Crăciun puteți să aveți tobă și caltaboși, precum și mezeluri, iar ca fel principal friptura de porc la cuptor cu piure de cartofi sau cartofi natur cu garnitură de salată de sfeclă roșie.
La desert puteți să vă încântați familia sau prietenii cu plăcintă cu mere și cu scorțișoară și ”stinsă” cu afinată.
Indiferent de ceea ce aveți pus pe masă, mâncați cu moderație pentru a vă bucura în totalitate de sărbătorile de iarnă, fără a face vizite la camera de gardă.
De altfel, nutriționiștii recomandă ca pentru a avea o digestie cât mai bună să consumați ananas, unul dintre fructele bogate în enzimele care ajută la digestie, mai ales în cazul meselor copioase, cum sunt cele de Crăciun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News