Data publicării:

Două cutremure puternice au fost detectate pe Marte, deși planeta nu are plăci tectonice

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Două cutremure puternice au fost detectate pe Marte, deși planeta nu are plăci tectonice / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Două cutremure puternice au fost detectate pe Marte, deși planeta nu are plăci tectonice / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Landerul InSight al NASA a detectat zgomotul a două „cutremure” majore, provenind dintr-o regiune din apropierea ecuatorului marțian cunoscută sub numele de Cerberus Fossae.

Înregistrând magnitudini de 3,1 și 3,3 pe 7 martie și, respectiv, pe 18 martie, cutremurele confirmă faptul că Cerberus Fossae este unul dintre cele mai active locuri geologice de pe Planeta Roșie. De asemenea, două cutremure la fel de puternice au zguduit aceeași regiune în 2019.

Regiunea Cerberus Fossae este marcată de o serie de fisuri masive, aproape paralele, create atunci când scoarța planetei a fost deschisă de un eveniment vulcanic major. Vulcanismul este principala cauză a cutremurelor de pe Marte. Planetei Roșii îi lipsesc plăcile tectonice care provoacă majoritatea cutremurelor pe care le simțim ape Pământ. Pe Marte, regiunea Cerberus Fossae reprezintă un epicentru major ale unei astfel de activități și este o zonă de studiat datorită instabilității sale geologice.

Totodată, Landing-ul Viking 2 a observat un eveniment similar în 1976 care ar fi putut fi un mic cutremur, dar în acel moment era imposibil de concluzionat dacă e cutremur sau a fost un fenomen cauzat de vânt ori condițiile meteorologice. InSight, pe de altă parte, a găsit acum dovezi clare despre peste 500 de evenimente seismice în doar ultimii doi ani.

Majoritatea cutremurelor detectate de SEIS au fost mici, dar cele originare din Cerberus Fossae sunt printre cele mai clare și mai puternice de până acum, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel